Waarom Fellaini baan moet ruimen als Pogba wil doorbreken bij Manchester United

© REUTERS

Manchester United won op de zesde speeldag van de Premier League makkelijk met 4-1 van titelverdediger Leicester City. Paul Pogba scoorde zijn eerste goal voor de Red Devils en was eindelijk belangrijk. De reden? Marouane Fellaini.

vtvn

De Rode Duivel moest dit seizoen voor de eerste keer op de bank starten tijdens een competitiewedstrijd. José Mourinho had Fellaini namelijk vijf keer op rij laten starten, telkens als verdedigende middenvelder in een 4-2-3-1 naast Pogba. Dat leverde twee zeges (Southamton, Hull) en twee nederlagen (Man City, Watford) op.

De kritiek na de 3-1-nederlaag bij Watford was echter ontzettend hard. Topaankoop Pogba moest het net als Wayne Rooney ontgelden, terwijl Fellaini op zich gespaard bleef van grote analyses. In tegenstelling tot vorig seizoen, toen elke prestatie van onze landgenoot grondig bestudeerd werd.

Pogba in vrije rol

Toch was Fellaini samen met Rooney kind van de rekening tegen Leicester. Pogba kreeg Andre Herrera naast zich, terwijl Juan Mata achter Zlatan Ibrahimovic mocht spelen. De Red Devils hadden na 42 minuten al vier goals gemaakt...

Vooral Pogba blonk eindelijk uit voor United. De Fransman toonde waarom de club 105 miljoen euro betaalde aan Juventus en bekroonde zijn match met een rake kopbalgoal. Hij kreeg voor het eerst de United-fans in beroering.

De reden voor zijn doorbraak lag bij het op de bank zetten van Fellaini. ‘Big Fella’ is een defensief monster, maar vraag hem niet het spel te verdelen en ballen op te eisen. Toch deelde Fellaini de meeste passes uit tijdens de eerste vijf matchen van United. Terwijl Pogba vooral verloren liep, op zoek naar een passer die hem kon aanspelen in de loop.

Ruimte achter Ibra

Pogba werd namelijk groot bij Juve als box-to-box-speler. Met een spelmaker als Herrera naast hem kon Pogba eindelijk wat vrijer voetballen en offensiever denken. Meteen was de Fransman goed voor vier “key passes”, evenveel als zijn seizoenstotaal tot dan toe.

Het was nu ook Pogba die het meest aan de bal was, waardoor hij het spel kon dicteren. Mata bleef bovendien niet centraal lopen zoals Rooney, waardoor er ruimte kwam achter Ibrahimovic. Daar maakte Pogba gretig gebruik van, geholpen door het positiespel en uitstekende passing van Herrera (88% passing success).

Het doelpunt van Mata was daar een mooi voorbeeld van. Mata brengt de bal op, doet een één-twee met Pogba, waarna de bal via een tik van Lindegard opnieuw bij de Spanjaard belandt. Kassa!

Zo hoog bevond Pogba zich nauwelijks met Fellaini en Rooney tussen de lijnen. Omdat beide heren centraal wat in de weg liepen. Met Mata en Herrera was dat niet het geval, waardoor de zee plots opende voor Pogba. Is de Fransman eindelijk los? Het lijkt er alvast op...

Pogba/Fellaini vs. Watford:

Pogba/Herrera vs. Leicester:

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen