Direct naar artikelinhoud

Opluchting na sluiten zorgakkoord

Met de deadline in zicht hebben het kabinet en de bevriende oppositie vanavond een akkoord bereikt over de plannen voor de zorg. Even leken ChristenUnie en SGP nog roet in het eten te gooien. Premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en de fractieleiders moesten eraan te pas komen om de plooien glad te strijken.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Martin van Rijn geven een toelichting op de plannen voor de zorgBeeld ANP

Hierdoor kan de Tweede Kamer volgende week de hervorming van de langdurige zorg behandelen. Het plan regelt dat veel zorgtaken voor gehandicapten, chronisch zieken en bejaarden overgaan naar de gemeenten. Voor de operatie is volgend jaar 360 miljoen euro extra uitgetrokken om de overgang te verzachten.

Vanmiddag leek het overleg in een patstelling te raken. De ChristenUnie en SGP wilden niet langer praten omdat ze vreesden voor de keuzevrijheid in de zorg. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil 1 miljard bezuinigen door zorgverzekeraars scherper op kwaliteit en prijs te laten inkopen. Dat is vorig jaar al afgesproken.

'Verwarring'
Volgens Alexander Pechtold (D66) was er deze woensdag vooral sprake van 'verwarring'. Premier Mark Rutte benadrukte na het overleg dat de keuzevrijheid van de patiënt nooit in het geding is geweest.

Schippers stelde dat er helemaal geen impasse was geweest. Zij zei dat ze het 'volste vertrouwen' heeft van alle vijf partijen en dat haar voorstel nu naar de Tweede Kamer kan. Bovendien is duidelijk geworden volgens haar dat alle partijen ook 'zeer hechten aan keuzevrijheid voor de patiënt en efficiencyverhoging en kwaliteitsverbetering'. De details van de afspraken moeten nog wel verder worden uitgewerkt.

Diederik Samsom (PvdA), Halbe Zijlstra (VVD) en Pechtold toonden zich opgelucht. Pechtold: 'Het allerbelangrijkste is dat we volgende week gewoon de wet langdurige zorg kunnen behandelen.' Ook Samsom vindt dat grote winst, want 'we hebben gemerkt dat de onzekerheid daarover door de samenleving giert'. En: 'We zijn blij dat we mensen zekerheid kunnen bieden'.

Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) zijn ook tevreden. 'We zijn eruit, dat is mooi', zei Slob.