© AFP

Andy Murray wervelt naar finale Australian Open

Andy Murray (ATP 6) is de eerste finalist bij de mannen op de Australian Open. De Schot versloeg in een bijzonder hoogstaande halve finale de Tjsech Tomas Berdych (ATP 7) in vier sets: 6-7 (6), 6-0, 6-3, 7-5.

dmm

Enkel in de eerste set slaagde Berdych erin om gelijke tred te houden met Murray. Het kwam tot een tiebreak. Daarin trok de Tsjech verrassend aan het langste eind. In de tweede set zette Murray echter zijn turbo aan. Met wervelend tennis stuurde hij Berdych van het kastje naar de muur. Wat Berdych ook probeerde, Murray had altijd een geniaal antwoord in huis. Het werd 6-0.

De Schot trok die lijn ook door in de derde set, al kon Berdych iets meer weerwerk bieden. De nummer zeven van de wereld slaagde er echter niet in om aanspraak te maken op die setwinst (6-3). Dat lukte wel in de vierde set. Berdych speelde alsof zijn leven er vanaf hing en versierde een break. Die werd snel weer ongedaan gemaakt door Murray, die bij 5-5 een laatste keer door de opslag van zijn opponent ging. Met een snoeiharde opslag maakte de olympische kampioen de match af.

Andy Murray won nog nooit de Australian Open. Hij speelde er al wel drie keer de finale. Twee keer verloor hij van Federer, in 2013 verloor hij van Djokovic. Diezelfde Djokovic kan ook zondag zijn opponent zijn in de finale. De nummer één van de wereld speelt morgen zijn halve finale tegen titelverdediger Stanislas Wawrinka.

Murray kan zondag de 32e titel uit zijn carrière winnen, en zijn derde grandslam (na US Open 2012 en Wimbledon 2013). Tomas Berdych strandt net zoals vorig jaar in de halve finales van de Australian Open. Toen verloor hij van Wawrinka, die vervolgens ook Rafael Nadal zou verslaan om zo zijn eerste grandslamtitel te pakken.

De boomlange Tsjech (1m96) won nog nooit een grandslamtoernooi. In 2010 was hij er op Wimbledon dichtbij, maar toen bleek Nadal in de finale sterker.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Australian Open