Direct naar artikelinhoud
Pastafaris

Waarom een pasfoto met vergiet niet mag

Bert Goossens: "We streven vrijheid en gelijkheid na. Als iemand met een religieus symbool als een tulband op zijn paspoort mag staan, dan moet dit ook kunnen."

Enkele honderden pastafarians telt ons land. Ze geloven in een vliegend spaghettimonster, verkleden zich als piraten en denken dat in de hemel strippers op hen wachten. De erkenning van hun religie blijft evenwel uit. En dus weigert de stad Gent ook een identiteitskaart waarop Bert Goossens met pastavergiet prijkt.

Aan de loketten van het Gentse gemeentehuis werd er vorige week zaterdag in de haren gekrabt toen ze Bert Goossens zagen arriveren. De 29-jarige Gentenaar, die om een nieuw identiteitskaart kwam, meldde zich in piratenkostuum. In zijn hand: een pasfoto waarop hijzelf met een pastavergiet op het hoofd prijkte.

"Ik wil een statement maken", verklaart de ingenieur. Goossens is een aanhanger van het pastafarianisme, een religie die in 2005 door de Amerikaanse Bobby Henderson werd opgericht, omdat hij zich stoorde aan het creationisme dat in zijn land gepredikt werd. In zijn Gospel of the Flying Spaghetti Monster beschreef hij hoe een vliegend spaghettimonster in een dronken bui de aarde creëerde.

Parodie

"De laatste tijd lijken veel mensen zich te schamen voor hun geloof." Onterecht, vindt Goossens. "Iedereen moet zich op zijn manier kunnen uitdrukken." Dus ook de pastafarians. "Voor alle duidelijkheid: ik wil niet spotten met het geloof van anderen. Ik wil vooral een oproep doen: wees wie je bent. En er mag ook wel wat meer gelachen worden."

Het antwoord dat hij aan het loket kreeg was evenwel niet datgene waarop Goossens had gehoopt. Hij kreeg er vriendelijk meegedeeld dat een foto met vergiet niet aanvaard kon worden. "Een hoofddeksel kan alleen als daarvoor een onbetwistbare religieuze of medische reden bestaat", verduidelijkt schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld). Denk aan: een moslima met een hoofddoek, een sikh met een tulband, een patiënt die een speciale helm moet dragen. Volgens Bracke is er wel navraag gedaan bij de federale overheid. "Daar beschouwen ze het pastafarianisme niet als een echte religie, maar als een parodie daarop."

In Nederland en Nieuw-Zeeland is de religieuze erkenning een feit, maar de kans dat die in ons land volgt, is klein. Om een erkenningsaanvraag te kunnen doen, moet aan een aantal criteria voldaan worden. Zo moet er onder meer sprake zijn van minstens tienduizenden aanhangers. En die telt de kerk van het vliegend spaghettimonster nog lang niet in ons land.

"Een precies cijfer geven is moeilijk", zegt Danny Danwel, een 50-jarige pastafarian uit de Rupelstreek die enkel onder die schuilnaam in de krant wil. Volgens hem telt de kerk in België enkele honderden leden. Denk aan een vrolijk allegaartje. "Mannen en vrouwen, arbeiders, bedienden en werklozen. Het enige wat ze gemeenschappelijk hebben is hun kritische geest." Hier en daar verenigen die zich in kleine Facebook-groepjes. "Maar een duidelijke structuur is er nog niet."

'Ik wil niet spotten met het geloof van anderen. Ik wil vooral een oproep doen: wees wie je bent'
Bert Goossens, pastafarian

Rechtszaak

Danny Danwel probeert daar wel voor te zorgen, maar makkelijk is dat niet. De pastafarian is moeilijk te herkennen. "Niet iedereen loopt met een pastavergiet op zijn hoofd, want als je dat doet kan veel lelijks naar je hoofd geslingerd krijgen." Danwel voelt die schroom ook. "Ik draag het vergiet af en toe, in een zotte bui, thuis. Daarbuiten nooit. Ik ben een vader - ik wil mijn zoon niet door de grond van schaamte laten zakken."

Hoewel hij zelf nooit in tenue naar het gemeentehuis stapte, begrijpt hij de zet van Bert Goossens. "We streven vrijheid en gelijkheid na. Als iemand met een religieus symbool als een tulband op zijn paspoort mag staan, dan moeten wij dat ook kunnen. Ofwel niemand, ofwel iedereen."

In sommige landen zijn kerkleden al in hun opzet geslaagd. In Oostenrijk kreeg Niko Alm het in 2011 voor mekaar om met vergiet op zijn rijbewijs te staan. Ook in Tsjechië en Polen kreeg pastafarians toestemming.

Goossens zelf geeft de moed niet op. Hij zat gisteren samen met schepen Bracke om zijn visie uit de doeken te doen. Een rechtszaak wordt ook niet uitgesloten.

Pasta wie?

> Pastafarians zijn aanhangers van de zogenaamde Kerk van het Vliegende Spaghettimonster, een protestreligie die in 2005 werd opgericht door de Amerikaanse Bobby Henderson.

> Ze geloven dat een vliegend spaghettimonster de aarde heeft geschapen. Met een vergiet op het hoofd willen ze hun god eren.

> Aardbevingen en orkanen zijn volgens hen het gevolg van een afnemend aantal piraten. De hemel is er een met biervulkanen en een strippersfabriek. In de hel vind je slechte alcohol en soa's.

> In plaats van de tien geboden hebben de pastafarians acht 'liever nieten'. Een voorbeeld: "Ik heb liever niet dat je mijn bestaan gebruikt als een middel om te onderdrukken, te straffen, uit te halen of gemeen te zijn."