Direct naar artikelinhoud
Video

"Leve de systematiek van Pep Guardiola"

Onze huisanalist Jan Mulder komt nog een keertje terug op de afgelopen Europese speeldag. Zijn onderwerpen deze week: het spelsysteem van Pep Guardiola, de invloed van Diego Simeone op Atlético Madrid en hoe Saúl Ñíguez op klasse de wedstrijd tegen Bayern München besliste.

Op YouTube kunt u een filmpje aanklikken met een college van Thierry Henry over het spelsysteem van Pep Guardiola. De oud- spits van Arsenal staat boven een groot scherm waarop beelden van wedstrijden van Barcelona onder leiding van Pep worden vertoond. Henry zet de boel op gezette tijden stil en legt uit waarom een bepaalde pass die aankomt volgens Guardiola toch niet goed is en een enkele keer was de trainer zelfs geïrriteerd omdat iemand had gescoord na een door hem verboden actie. Henry moest vast aan de zijlijn blijven staan, óók wanneer de situatie om iets anders schreeuwde. Wanneer Iniesta op het middenveld de bal had, mocht een spits zich niet aanbieden, nee, in je zone blijven staan jij, was de opdracht. Pas ergens ver voorin was je vrij om te handelen naar eigen inzicht.

De moeilijk te volgen les van Henry ging de wereld rond. Luid bejubeld. Barcelona speelde inderdaad prachtig, wat voor de aanpak van de coach pleit, al zag ik in de getoonde fragmenten wel dat Messi de consignes aan zijn laars lapte. Misschien moeten we aan dat vlekje niet te veel aandacht schenken: leve de systematiek van Pep Guardiola, die ook zonder Messi met zijn van originele ideeën en vaste patronen Bayern München sterk combinatievoetbal laat spelen.

Soms doet Guardiola echter onbegrijpelijke ingrepen, vindt Mulder. De Nederlander heeft het verder ook over hoe Simeone Atlético is en hoe Saúl zich woensdag in de klasse van onder meer Maradona dribbelde. De volledige column van Jan Mulder vindt u hier op HLN SPORT PLUS. Proef NU voor 1 euro 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees.

"Leve de systematiek van Pep Guardiola"