COMMENTAAR. Ludo Vandewalle: "Leicester: dat is als W.-Beveren dat kampioen wordt"

© ap

Play-off 1 kent dit weekend weer een cruciale speeldag. Houdt Club Brugge stand? Wie valt af in de titelstrijd, Anderlecht of AA Gent? Spannend, spannend, spannend. Na de kolder van deze week wordt het ook leuk om weten wie in tweede klasse niet kampioen zal zijn. Niet kampioen, omdat we de kampioen gewoonweg niet zullen kennen. Ook spannend.

Toch zal de spanning voor het Grote Nieuws dit weekend zondagnamiddag om 15.05 uur op zijn hoogtepunt zijn. Het kriebelend gevoel dat er iets bijzonders staat te gebeuren. De vrolijke opwinding van een kind dat weet dat Sinterklaas dat pakje elk moment in de schoorsteen kan droppen. Deze 5 december-neurose op de eerste dag van mei komt niet uit België maar uit Engeland.

Leicester City kan op het veld van Manchester United kampioen van Engeland worden. We maken in de sportjournalistiek graag en te snel gebruik van termen als ‘historisch’, ‘uniek’, ‘wonder’ en ‘mirakel’. Maar nu worden ze terecht neergeschreven. Voor wat in de Premier League te gebeuren staat, passen alleen superlatieven. Denk aan Waasland-Beveren of Moeskroen, vorig seizoen ook pas op de laatste speeldag zeker van nog een seizoen eerste klasse, dat Club Brugge, Anderlecht en AA Gent achter zich houdt in een competitie over een heel seizoen. Onmogelijk, zelfs in de gekste droom. Leicester City staat dan nog op het punt dit te doen in de meest gemediatiseerde en rijkste competitie ter wereld. Op het hoogste podium van de Premier League waar – dachten we – alleen Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham of ­Arsenal thuishoorden. Ongelooflijk.

Wat het nog mooier maakt: het wordt geen gekunstelde of artificiële triomf. Leicester City wordt geen blijver dankzij het grote geld. Niet groot of rijk genoeg. De eigenaars komen uit Thailand, maar het succes is niet gehouwen uit het fortuin van voorzitter Vichai Srivaddhanaprabha. Mansour bin Zayed Al Nahyan (Man City), Roman Abramovich (Chelsea) en tal van andere miljardairs staken al veel meer geld in hun clubs. Zij investeerden om kampioen te worden. Kevin De Bruyne alleen kostte meer dan de hele ploeg die morgen op Old Trafford voor de titel speelt. Srivaddhanaprabha investeerde om in de Premier League te mogen blijven meedoen.

Dit verhaal begint met “Er was eens Leicester City” en eindigt mogelijk morgen al met “Wie zal dit wonder ooit vergeten?” Voetbalsprookjes bestaan. Dromen zijn geen bedrog.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen