Ook appel- en groentetelers krijgen vergoeding om niet te oogsten

Landbouwers kunnen nu ook een vergoeding krijgen voor het niet-oogsten van appels en bepaalde soorten groenten. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) beslist. Door het Russische embargo tegen Europese landbouwproducten is er een overaanbod, waardoor de prijzen dreigen te kelderen.

De beslissing geldt onder andere voor landbouwers die appels, bloemkool, broccoli, witte en rode kool, tomaten, paprika en komkommer telen. "De telers worden vandaag nog door de administratie geïnformeerd over de procedure, de timing en de tegemoetkomingen", stelt Schauvliege in een persbericht.

De boeren die hun groenten niet oogsten of laten vernietigen, krijgen een bepaald bedrag per hectare. Eerder werd een soortgelijke maatregel genomen voor peren.

Daarnaast heeft de minister ook beslist dat er meer groenten en fruit aan liefdadigheidsinstellingen en -organisaties mag geschonken worden. Tot nog toe lag de maximumhoeveelheid op 125 kilo per persoon per jaar. Dat wordt vanaf nu 150 kilogram.

Meest gelezen