Discuswerper Milanov: ‘Ga meteen alles geven bij mijn eerste poging’

© BELGA

Philip Milanov komt donderdag op het WK atletiek in Peking in actie in de kwalificaties van het discuswerpen en er wordt veel verwacht van de 24-jarige Bruggeling. Zelf houdt hij de druk af.

‘De eerste stap is het overleven van de kwalificaties en de eerste worp is de belangrijkste’, aldus een erg nuchtere Milanov, die donderdag om 3u30 in kwalificatiegroep A start. ‘In de kwalificaties zijn er maar drie worpen en de eerste is altijd van kapitaal belang. Het is die worp die je vertrouwen geeft om nog verder te gaan. Als je daar al de mist in gaat, komt er druk in je hoofd want dan besef je dat je nog slechts twee worpen hebt. Ik ga dus alles geven bij mijn eerste poging. En ik wil me vooral focussen op de kwalificaties zonder mezelf daarbij te veel bezig te houden met hetgeen er links en rechts gezegd wordt. Het stoort me niet, maar ik ga niet over een medaille spreken als ik de kwalificaties nog niet overleefd heb. De doelstelling is de top twaalf’, klinkt het bij de West-Vlaming.

Milanov, die al zeker is van een ticket voor Rio, gooide de voorbije maanden hoge ogen. Op 9 augustus zette hij in Kessel-Lo een nieuw Belgisch record op de tabellen (66m66) en daarnaast schitterde hij met een zege op de Diamond League-meeting in Londen (65m14) en een tweede plaats op die van Stockholm (64m97). Begin juli pakte hij ook nog goud op de Universiade in Gwangju.

‘Dat ik in Londen zo goed presteerde, had ik echt niet verwacht omdat het net daarvoor in Parijs niet goed was geweest. Daar werd ik toen achtste met 61m31’, aldus de nummer drie op de Diamond League-ranking in het discuswerpen. ‘Ik blijf wel regelmatig presteren en dat geeft me een goed gevoel. Op training gooi ik 63 en 65m en in wedstrijden kan ik dat herhalen. Ik moet enerzijds kalm blijven en anderzijds explosief zijn op het moment dat ik moet werpen.’

De kwalificaties in het discuswerpen starten donderdag om 3u30 Belgische tijd, de kwalificatielimiet ligt op 65m00 (of de beste twaalf prestaties). De finale is voor zaterdag (13u50).

Anne Zagré: ‘Afwachten of halve finales doenbaar of aartsmoeilijk worden’

© Photo News

Anne Zagré trapt donderdag haar WK atletiek in Peking op gang met de reeksen van de 100 meter horden. De atlete van RESC, die sinds maandag in de Chinese hoofdstad is, heeft een stage in het Japanse Chiba achter de rug en is klaar voor de strijd.

‘Ik heb altijd de gewoonte om het wedstrijd per wedstrijd te bekijken. Eerst moet ik de reeksen overleven en daarna valt het af te wachten of het in de halve finales doenbaar of aartsmoeilijk wordt. Ik moet in ieder geval alles geven. Op andere kampioenschappen overleef je meestal de reeksen met een tijd van 13.00. Ik kijk er in ieder geval enorm naar uit om hier te lopen. Dit is een fantastisch stadion en je kan echt niet beter dromen’, aldus de Brusselse.

De 25-jarige Zagré scherpte op 18 juli in Heusden-Zolder haar eigen Belgisch record aan tot 12.71, een chrono die ze waarschijnlijk nog moet verbeteren om hoge ogen te gooien in Peking. De pupil van Jonathan Nsenga heeft alvast goede benen en heeft de goede vorm te pakken.

‘Ik ben klaar om snel te lopen, op training gaat het goed. Uiteraard verwacht ik veel van mezelf. Door hoog te mikken haal je het beste uit jezelf. Het is mogelijk dat ik opnieuw mijn record scherper stel. Dit is al mijn vierde WK, als je dat van 2009 in Berlijn meetelt waar ik deel uitmaakte van de aflossingsploeg (4x100m). Op een EK is er minder druk, een WK is nog een niveau hoger’.

Anne Zagré start donderdag om 5u31 in de derde van in totaal vijf reeksen. Ze loopt in baan drie en krijgt de Amerikaanse Dawn Harper Nelson naast zich. Dat is de olympisch kampioene van 2008 in Peking en de vice-olympisch kampioene van vier jaar later in Londen. De snelste vier van de vijf reeksen en de overige vier tijdsnelsten plaatsen zich voor de halve finale, die vrijdag om 13u25 geprogrammeerd zijn. De finale wordt later vrijdag (15u25) gelopen.

Pieter-Jan Hannes: ‘Pak dit WK helemaal anders aan’

© Photo News

Pieter-Jan Hannes start donderdag met ambitie aan zijn WK atletiek in de Chinese hoofdstad. ‘De vorm is er en de stage (in het Chinese Chongli, waar Hannes sinds 17 augustus verbleef, nvdr) is heel goed verlopen met intensieve trainingen in uitstekende omstandigheden’, aldus Hannes, die donderdag de tweede reeks van de 1500m loopt en daarin het gezelschap krijgt van onder meer de Keniaan Asbel Kiprop, de tweevoudige wereldkampioen en de olympisch kampioen van 2008 in Peking.

‘Mijn wedstrijden van dit seizoen hebben me veel vertrouwen gegeven. Als je ziet dat je atleten kan kloppen die 3:28-3:29 kunnen lopen, geeft je dat een boost’, klinkt het bij de 22-jarige Antwerpenaar. ‘In vergelijking met het WK in Moskou of het EK in Zürich is mijn aanpak nu ook helemaal anders. Toen was er al ongerustheid om te weten wie er in je reeks zat. Wanneer je zag dat er al drie of vier bijzaten die sneller dan 3:30 liepen, kreeg je mentaal al meteen een tik. En als het op dat vlak al niet top is, maak je tactische fouten. Dit WK is de laatste etappe voor de Spelen van Rio, het orgelpunt uit mijn carrière.’

Hannes is met de 29e tijd van het jaar (3:35.95) naar Peking afgereisd. Zijn PR is 3:34.49, maar in het Volgelneststadion mikt hij niet meteen op het Belgisch record dat sinds 1996 met 3:34.13 op naam van Christophe Impens staat. Hannes wil de reeksen overleven. ‘Op kampioenschappen zijn het andere en vaak erg tactische wedstrijden en tijden zeggen niet alles. Het is goed om weten dat je al 3:28 of 3:29 gelopen hebt, maar het hangt ook veel van de vorm van de dag af’, oordeelt hij.

Pieter-Jan Hannes loopt donderdag om 4u45 Belgische tijd de tweede van in totaal drie reeksen. Om zich voor de halve finales van vrijdag (13u55) te plaatsen, moet hij in zijn reeks in de top zes eindigen of een van de beste zes verliezende tijden lopen. De finale van de 1500m staat zondag om 13u45 geprogrammeerd.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen