Honderdduizend Russen op het Rode Plein voor 1 mei

Op het Rode Plein in Moskou hebben 100.000 mensen deelgenomen aan de traditionele vakbondsparade van 1 mei. Aangevoerd door burgemeester Sergej Sobjanin protesteerden de manifestanten tegen prijsstijgingen en belastingverhogingen.

De deelnemers zwaaiden met Russische vlaggen en droegen ballonnen in de landskleuren met zich mee. Door de economische crisis wordt de Russische bevolking geplaagd door een hoge inflatie, salarisverlagingen en ontslagen. Regeringskritische slogans waren niet toegelaten. Wel alomtegenwoordig: vlaggen van Verenigd Rusland, de partij die president Vladimir Poetin steunt.

De Dag van de Arbeid valt dit jaar samen met orthodox Pasen. Ook in andere steden, zoals Sint-Petersburg, gingen duizenden mensen de straat op. Op spandoeken waren slogans als "een waardig pensioen in plaats van aalmoezen" en "niet belastingen, maar salarissen verhogen" te lezen. In heel Rusland nemen volgens vakbondsleider Michail Sjmakov ongeveer 2,3 miljoen mensen aan de manifestaties deel. De veiligheidsdiensten zetten tienduizenden manschappen in om de orde te bewaren.

Meest gelezen