Direct naar artikelinhoud

Crombez: "Slechte peiling komt zeer hard aan"

Crombez: "Slechte peiling komt zeer hard aan"
Beeld belga

Sp.a-voorzitter John Crombez heeft voor het eerst gereageerd op de recente slechte peiling, waarin de partij onder de tien procent zakt. "Zelfs al is het maar een peiling, zoiets komt zeer hard binnen. Punt.", zegt hij in VTM NIEUWS.

Ook de Vlaamse socialisten ondervinden duidelijk negatieve effecten van de schandalen in Brussel en Franstalig België. "Het is wrang, want wij zijn begonnen met politieke ethiek en regels lang voor die schandalen", zegt Crombez. "Het was mijn punt voor mijn voorzitterschap: de politiek moet anders."  

Crombez verwijt de andere partijen dat ze de politieke vernieuwing niet in handen neemt en roept hen op om het systeem nog voor de verkiezingen te veranderen. "Mijn grootste probleem is dat de andere partijen aan het wegkijken zijn", zegt Crombez. "Er zijn een paar werkgroepen geweest met kleine maatregelen, maar het is het systeem dat moet veranderen. Waarom zitten die partijvoorzitters nog altijd niet samen over minder structuren, mandaten en parlementairen, loonplafonds? Waarom beslissen we het niet samen?"  

"We moeten samen zitten om het systeem te veranderen vóór de volgende verkiezingen en niet erna. Want dan zeggen de mensen: het zal wel", vindt Crombez. "Doe het nu, verander dat politiek systeem."