Direct naar artikelinhoud

'Spion en separatist bespraken opruimen lijk'

De Oekraïense geheime dienst heeft een afgetapt telefoongesprek vrijgegeven waarop twee mannen het opruimen van een lijk bespreken. Volgens de dienst gaat het gesprek tussen een Russische spion en een leider van de pro-Russische separatisten. Ze zouden het hebben over het lichaam van een vermoord gemeenteraadslid uit Horlivka.

Een pro-Russische activist wordt behandeld.

Raadslid Vladimir Ribak werd vorige week dood gevonden in een rivier in de buurt van Slovjansk, een stad in het oosten van het land waar pro-Russische milities de dienst uitmaken. Zijn lichaam was ernstig verminkt, net als dat van een tweede slachtoffer. De politicus kreeg het vorige week aan de stok met separatisten omdat hij hun vlag probeerde weg te halen. Daar zijn beelden van. Vervolgens verdween Ribak.

Antiterreuracties
Kort nadat de twee lichamen waren gevonden, besloot de Oekraïense regering dinsdag tot 'antiterreuracties' tegen pro-Russische milities.

In de geluidsopname van de geheime dienst is te horen dat de ene man de ander vraagt de situatie met het lijk op te lossen. 'Het ligt hier te stinken.' De ander antwoord: 'Het lichaam? Ja, ik ben bijna klaar met de journalisten, ik regel het wel.' Volgens de geheime dienst is de man die dat zegt Viacheslav Ponomariov, de zelfbenoemde burgemeester van Slovjansk.

Of dat waar is, valt niet te controleren. De naam van het slachtoffer wordt in het gesprek niet genoemd. Separatistenleider Ponomariov heeft nog niet op de beschuldiging gereageerd.