© Photo News

Criminaliteitscijfers dalen, maar terrorisme en cybercrime stijgen

De algemene criminaliteitscijfers zijn vorig jaar met 5,1 procent gedaald. Dat blijkt uit statistieken die de federale politie dinsdag heeft voorgesteld. In 2016 werden 870.655 processen-verbaal opgesteld. In 2015 waren dat er nog 917.526. De dalende trend houdt al enkele jaren aan en is ook in andere landen merkbaar.

jns

De sterkste daling is merkbaar bij de inbraken en diefstallen. Daartegenover staat dat terrorisme (+25,3%), mensensmokkel (+44,9%) en cybercrime (+10,9%) wel stijgen.

De stijging van het aantal processen-verbaal voor terreurmisdrijven is volgens de federale politie grotendeels te wijten aan de burgeroorlog in Syrië, de oprichting van het IS-kalifaat, de tientallen Belgen die naar Syrië vertrokken zijn en de aanslagen die in West-Europa. Daarnaast is ook het wettelijk kader uitgebreid, waardoor meer feiten strafbaar zijn.

De evolutie van internetcriminaliteit of cybercrime valt dan weer te verklaren door de steeds belangrijkere rol die het internet speelt in het dagelijks leve. “We organiseren ons leven steeds meer online, dus richten criminelen ook daar hun pijlen op”, zegt commissaris-generaal Catherine De Bolle van de federale politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer