Alain Verschoren© BELGA

Alain Verschoren (UA): “Verhoging inschrijvingsgeld blijft jammer”

“Dat besparingen op de rug van de studenten gebeuren, blijft een jammere zaak”, zegt Alain Verschoren, rector van de Universiteit Antwerpen. “Dat het bedrag nu bekend is, biedt duidelijkheid voor de instellingen. We kunnen nu eindelijk beginnen met het opmaken van de begroting.”

“Onderwijs is geen luxe, maar een verplichting voor de maatschappij. Vlaanderen heeft geen grondstoffen, we moeten het doen met onze hersenen. Dat besparingen onvermijdelijk zijn, beseffen ook de universiteiten. Maar op deze manier wordt alles afgewenteld op de rug van de studenten. Omdat ook de subsidies voor de sociale voorzieningen zullen verminderen, zullen de studenten op twee vlakken extra moeten betalen”, zegt de Antwerpse rector.

De aangekondigde sociale correcties - meer studenten zullen voor het bijna-beurstarief in aanmerking komen - vindt Verschoren een positieve zaak. “Maar de overgrote meerderheid van de studenten heeft daar geen baat bij. Zij zullen sowieso het hogere inschrijvingsgeld moeten ophoesten.”

Inschrijvingsgeld stijgt naar 890 euro

© Photo News

Als gewoon student inschrijven in het hoger onderwijs, zal vanaf volgend academiejaar 890 euro kosten. De Vlaamse regering heeft de knoop doorgehakt, ondanks het vele protest dat tegen de maatregel is gerezen.

Het optrekken van het inschrijvingsgeld is gekoppeld aan sociale correcties. Zo blijft het inschrijvingsgeld voor beursstudenten op 105 euro. Bijna-beursstudenten, van wie de ouders een inkomen hebben dat net te hoog is om voor een studiebeurs in aanmerking te komen, betalen 470 in plaats van 410 euro. Daartegenover staat dat de voorwaarden voor een erkenning als bijna-beursstudent worden versoepeld. Daarnaast gaat de Vlaamse regering studenten ook aanmoedigen om een voltijds studieprogramma op te nemen.

Lager tarief voor 2.000 studenten

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) verdedigt de aanpassing van de studiegelden. “We zijn zorgzaam en evenwichtig tewerkgegaan, met een sociale toets”, zegt ze. “Er is duidelijk rekening gehouden met die groepen studenten die minder financiële draagkracht hebben. Tegelijk worden studenten gestimuleerd om een volledig pakket aan studiepunten op te nemen.”

”Het huidige bedrag wordt enkel geïndexeerd”, staat in een persbericht van het kabinet-Crevits. “En er komen naar schatting dubbel zoveel bijna-beursstudenten (van 2.000 naar 4.000 studenten). Dat betekent dat een groep studenten, die momenteel het volledige bedrag betalen omdat ze net buiten dit statuut vallen, in de toekomst minder zullen betalen.”

De minister belooft de volgende maanden nog voorstellen om “het aanbod van de opleidingen te rationaliseren, de ongewenste effecten van de flexibilisering terug te dringen en de regeldruk voor het hoger onderwijs te verminderen”.

Het voorstel van Crevits over de inschrijvingsgelden gaat nu naar het Vlaams parlement.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER