Eet snel en gezond tijdens de blok met deze fastfoodrecepten

© Shutterstock

In de blok heb je wel andere dingen aan je hoofd dan uitgebreide maaltijden op tafel te toveren. Veel studenten grijpen daarom nogal snel naar fastfood of schuiven thuis de voeten onder tafel. We verzamelden enkele snelle gerechten die je in een handomdraai zelf in elkaar kunt steken en die ook gezonder zijn dan hun voorverpakte variant.

flb

1. Het ontbijtStart de dag met een stevig ontbijt. Wie goed ontbijt, heeft ook meer energie om de boeken door te ploeteren.

Strawberry cheesecake shake Deze shake wordt met sojamelk gemaakt. Als het je afschrikt toch eens proberen, in deze combinatie proef je het verschil met gewone melk niet. Ook al wordt dit drankje met bananensojamelk gemaakt, vreemd genoeg proeft alles samen naar aardbeienkaastaart.

Ingrediënten:

een derde van een doosje ingevroren fruit, in dit geval aardbeien 0,5 liter sojamelk met bananensmaakhandvol amandelen

Werkwijze: gooi alles in de blender en laat maar draaien, eenvoudiger kan haast niet

Granola(bars)

In de winkel kun je allerlei dure granola's kopen, maar je kunt het ook zelf snel maken. Maak er ineens veel zodat je een tijdje wegkunt. Let er wel op dat je het bewaart in een afgesloten pot of bokaal. Dit recept is maar een van de vele mogelijkheden waar je met granola mee naartoe kunt, je kunt evengoed bijvoorbeeld de chocolade vervangen door gedroogde veenbessen. Je kunt hiermee ook energierepen maken die als tussendoortje kunnen dienen.

Ingrediënten:

250 g havermout55 g geraspte kokos250 g verse dadelsontpit en zeer fijn gesneden 70 g honing20 g donkere chocolade100 g amandelen1 ei geklutst

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verspreid de havermout op een bakplaat en rooster deze 10 minuten. Hussel halverwege om.Verhit een pan, maar doe er geen olie of boter in. Rooster hier de noten zo'n 2 à 3 minuten in. Blijf ze omscheppen zodat ze niet verbranden.Meng nu alle ingrediënten en kneed het met je handen. Het zou nu mooi aan elkaar moeten plakken. Is dit nog niet het geval? Voeg nog een klein beetje honing of een extra ei toe.Vet eventueel je bakblik in en verdeel over de bodem het mengsel. Als je energierepen wilt maken, druk het dan goed aan zodat het echt één 'lap' is. Maak met een mes voorzichtig inkepingen zodat je repen krijgt.Bak 10 à 15 minuten op 180 graden.

2. MiddagmaalWe gaan voor een snelle noedelsoep in plaats van een pot Aiki Noodles. Ook bij dit recept kun je dingen toevoegen naar gelang welke groenten je graag lust. Ook het soort noedels kun je vrij kiezen, hier werken we met de Japanse variant udon. Die vind je normaal in zijn droge versie in de supermarkt. Aziatische speciaalzaken hebben ze ook al voorgekookt en vacuüm verpakt.

Snelle noedels

Ingrediënten (voor twee porties):

175 g udon noedels 750 ml groente- of kippenbouillon 1 theelepel donkerbruine suiker1 theelepel verse gemberwortel, fijngemaakt (ook al fijngemaakt in bokaaltje verkrijgbaar)2 eetlepels sojasaus75 g sojascheuten75 g sugarsnaps75 g shii-take, in plakjes of kastanjechampignonseen pakje babymaïs2 eetlepels verse koriander, gehakt

Werkwijze:

Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en vul, terwijl die staan te koken, een pan met de bouillon, suiker, gember en de sojasaus. Laat de noedels wanneer ze gaar zijn uitlekken en verdeel ze over je kommetje.Doe de groenten in de gearomatiseerde bouillon wanneer die kookt. De groenten moeten binnen 2 minuten gaar zijn.Giet de bouillon met groenten over de gekookte en uitgelekte noedels. Strooi ten slotte de koriander over de noedelsoep.

3. Avondmaal's Avonds mag je al eens iets stevigers eten na een flinke dag studeren. Of natuurlijk gewoon 's middags als je dan liever wat zwaarder eet. Handig is een schotel die je gewoon de oven in kan stoppen of de pizzawrap, een pizza die je supersnel kan klaarmaken.Ook hier kan je makkelijk zelf variëren met ingrediënten. Je kan het trouwens eten als pizza, maar ook gewoon opvouwen.

PizzawrapIngrediënten:

een pak tortillawrapseen blik tomatenpulpkerstomaatjes (verschillende kleuren ogen leuk)pakje fetaauberginepaar sneetjes Italiaanse ham

Werkwijze:

Snij de aubergine in heel dunne plakjes en rooster ze enkele minuten in de oven op 180 graden. Neem de wraps en bestrijk ze met wat tomatenpulp, let op dat je niet te veel gebruikt anders wordt alles zompig. Snij de tomaatjes in schijfjes. Leg de aubergineschijfjes en tomaten op de wrap, bestrooi met brokjes feta en verdeel een plakje ham. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en kruiden naar wens zoals oregano. Een kleine vijf minuten de oven in en klaar.

4. Om te drinkenNet zoals het makkelijk is om voor een snelle ongezonde hap te kiezen, is het ook makkelijk om sloten frisdrank en energiedrankjes naar binnen te gieten tijdens de blok. Een homemade ice tea maak je echter in een twee drie en is ook nog eens een echte opkikker. Maak meteen een paar liter. Ook hier kan je eindeloos variëren met alle theesmaken die voorhanden zijn.

Homemade ice tea

Ingrediënten:

theezakjes met bessensmaakdoosje diepvries frambozencitroenmuntwatersuikersiroop of honing, indien gewenst

Werkwijze:

Laat twee theezakjes weken in 1,5 liter water (koud of warm). Haal ze er uit en laat afkoelen (indien warm). Snij de citroen in partjes. Voeg de citroen, een handvol frambozen en muntblaadjes toe. Voeg de honing of suikersiroop toe. Goed roeren en ijsblokjes toevoegen indien gewenst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer