Direct naar artikelinhoud

Nederlanders vinden wetenschap vooral mannelijk beroep

Wetenschap is vooral een mannelijke aangelegenheid, vinden Nederlanders. Van alle landen associëren zij wetenschap het sterkst met mannen. Dat blijkt uit een studie die deze herfst zal worden gepubliceerd in de Journal of Educational Psychology.

Een wetenschapper in een lab.Beeld afp

De studie, uitgevoerd door Northwestern University onder 350 duizend personen in 66 landen, toont aan dat er over het algemeen een sterk stereotype is dat wetenschap met mannen associeert. Zelfs in landen waar ongeveer de helft van de studenten vrouw is, zoals Argentinië en Bulgarije, is het stereotype aanwezig - zij het minder sterk.

Respondenten konden via Project Implicit aangeven hoezeer ze wetenschap associeerden met mannen of vrouwen. Ook werd er gekeken naar hoe woorden als 'wiskunde' en 'natuurkunde' werden geassocieerd met woorden als 'jongen' of 'man'. Bij het onderzoek werd niet gevraagd naar of men mannen competenter vond dan vrouwen.

'Deze uitkomsten zijn belangrijk, omdat ze kunnen zorgen dat vrouwen minder snel worden aangenomen in de sector', stelt één van de auteurs, David Miller op de website van de universiteit.

Lang proces

Het onderzoek toont verder aan dat de stereotypes minder worden naarmate er meer vrouwen werkzaam zijn in de wetenschap. 'Het sterke stereotype in Nederland is dan ook het gevolg van de reële mannelijke meerderheid in de wetenschap - er zijn vijf maal zoveel mannen als vrouwen actief in de sector', aldus Miller.

De stereotypes zouden volgens de studie steeds zwakker moeten worden, aangezien er meer vrouwen afstuderen en werkzaam worden in de wetenschapssector. Echter, dit proces zou volgens de onderzoekers nog lang kunnen duren.

Bekijk hier de interactieve tabel van alle resultaten van het onderzoek.