Direct naar artikelinhoud

Kabinet stemt in met 'boerkaverbod'

Boerka's, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen worden in Nederland verboden in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Het kabinet heeft vandaag ingestemd met een beperkt verbod op de gezichtsbedekkende kleding. Gisteren lekte al uit dat het kabinet bezig was met een dergelijk verbod.

Een vrouw met een boerka.Beeld anp

Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vandaag gezegd na de ministerraad. Het kabinet vindt het verbod van belang voor de dienstverlening van de overheid aan de burger en voor de veiligheid. Op straat mag de gezichtsbedekkende kleding nog wel.

'In het onderwijs moet je elkaar in de ogen kunnen kijken. Als een moeder een kind komt ophalen op school dan moet je kunnen zien of het wel echt de moeder is', aldus Plasterk. Ook in bijvoorbeeld de rechtszaal mag geen boerka of nikab meer worden gedragen.

Hij benadrukt dat het verbod losstaat van de discussie over religieuze symbolen. Volgens de minister mag in Nederland iedereen zich naar eigen inzicht kleden, maar is het in sommige situaties essentieel dat mensen elkaars gezicht goed kunnen zien en daarmee elkaars bedoelingen beter kunnen begrijpen.

In het onderwijs moet je elkaar in de ogen kunnen kijken. Als een moeder een kind komt ophalen op school dan moet je kunnen zien of het wel echt de moeder is
Minister Plasterk
Een vrouw in boerka in Rotterdam.Beeld anp

Boetes

Wie zijn gezicht op locaties waar dat verboden is toch bedekt, kan een boete krijgen van maximaal 405 euro. De politie kan in de openbare ruimte vragen de gezichtsbedekkende kleding af te doen, als zij meent dat dat nodig is voor identificaties. Over het 'boerkaverbod' hadden VVD en PvdA in oktober 2012 al afspraken gemaakt in het regeerakkoord.

Het voorstel is anders dan het 'boerkaverbod' waar het kabinet Rutte-I in januari 2012 mee instemde. Toen ging het om een uitgebreider verbod dat ook op straat zou gelden. Dat voorstel is ingetrokken.

Wie zijn gezicht op locaties waar dat verboden is toch bedekt, kan een boete krijgen van maximaal 405 euro

Carnaval

Plasterk verwacht overigens niet dat het boetes zal regenen. Ook zullen agenten niet massaal controleren. Plasterk denkt dat het in de praktijk voldoende zal zijn dat mensen op het verbod gewezen kunnen worden. Hij beaamt dat in Nederland maar een relatief klein aantal vrouwen een boerka of nikab draagt, maar hij stelt dat het toch belangrijk is om de norm vast te stellen. Er gelden wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor carnaval en andere feesten en als de gezichtsbedekking nodig is voor een beroep of sport.

Het is nog niet te zeggen wanneer het nieuwe verbod op gezichtsbedekkingen daadwerkelijk van kracht wordt. De Tweede Kamer en Eerste Kamer moeten er eerst nog mee instemmen.