© JHS

Gemeenteraad in 10 uitspraken: “Een marathon lopen leidt er toe dat ik me tenminste niet elke keer herhaal”

In de Antwerpse gemeenteraad worden maandelijks de hete hangijzers in de stad besproken. Dat gebeurt onder het toeziend oog van heel wat pers en dan voelen heel wat raads- en bestuursleden zich genoodzaakt om enkele opvallende quotes en uitspraken uit hun mouwen te schudden. Een overzicht van de raadszitting van maandagavond in 10 opvallende uitspraken.

Jonas Rosquin

1. “Ik ben verbaasd om te merken dat onze fractie de enige schijnt te zijn die het agendapunt rond GAPA niet grappig vindt.”

© rr

• Het ‘Gemeentelijk Autonoom Parkeer- en Mobiliteitsbedrijf Antwerpen’, kortweg GAPA, verandert van naam en zal voortaan door het leven gaan onder de naam ‘Mobiliteit en Parkeren Antwerpen’. Mie Branders van PVDA ziet achter die naamswijziging een slinks manoeuvre van de stad en kaartte dat aan via een ‘grappige’ woordspeling. “Het woord ‘bedrijf’ wordt geschrapt omdat dan minder de indruk zou worden gewekt dat het om een bedrijf gaat dat erop uit is om winst te maken”, meent Branders. “Gaat het Havenbedrijf binnenkort om diezelfde reden misschien ook van naam veranderen?”, vroeg ze zich voorts nog af.

2. “Dat geld voor ontwikkelingssamenwerking kunnen we beter in de armoede in eigen stad steken, dan heinde en verre Sinterklaas te gaan spelen.”

© JHS

• De stad Antwerpen trekt enkele tienduizenden euro’s subsidie uit voor enkele coöperatieven in Antwerpen die aan ontwikkelingssamenwerking doen met Marokko. Dat was allerminst naar de zin van Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter. “Ontwikkelingssamenwerking is geen kerntaak voor een stad of gemeente en bovendien is Antwerpen een stad met veel schulden. Waarom zouden we dan centen uitgeven voor armoede in het buitenland”, meent Dewinter. “Misschien kunnen we het geld beter gebruiken voor de integratie van Marokkanen hier. Als er dan toch nog raadsleden zijn die graag mensen in het buitenland willen helpen, kunnen ze daar hun zitpenningen voor gebruiken, maar niet het geld van de stad”, zo gooide hij er nog een schepje bovenop. Burgemeester Bart De Wever reageerde rustig op de kritiek en benadrukte dat het om een beperkt budget en een bescheiden project gaat. Bovendien heeft het project volgens De Wever de bedoeling om mensen van hier te connecteren met hun land van herkomst en brengt het op die manier ook hier positieve gevolgen met zich mee. “Het kost ons nauwelijks iets, maar laat zien dat je goede wil wilt losmaken”, argumenteerde de burgemeester.

3. “Wat u zegt is inderdaad een herhaling van wat er in de commissie werd gezegd, dus ja, het is inderdaad uw bedoeling om de aandacht van de pers te trekken.”

De weken voorafgaand aan de gemeenteraad vinden er traditiegetrouw verschillende commissiezittingen plaats, waar heel wat onderwerpen worden besproken die uiteindelijk op de gemeenteraad ter stemming komen. Op de door de pers drukker bijgewoonde gemeenteraadszittingen worden vaak dezelfde argumenten nog eens aangehaald en dezelfde discussies gevoerd en dat ergert burgemeester Bart De Wever telkens mateloos. Nadat leden van Groen en PVDA omstandig hadden uiteen gezet waarom ze tegen de nieuwe aanpak van bedelaars zijn, reageerde De Wever al sarcastisch: “Is hier nog iemand die de commissie wil herhalen?” Op het gevaar af van opnieuw een reprimande te krijgen leidde Mie Branders haar kritiek op de nieuwe parkeerborden in met de zinsnede: “Hopelijk krijg ik de gelegenheid om dit hier even te zeggen, want anders is de aandacht van de pers weg.” Nadat Branders haar punt had gemaakt reageerde De Wever laconiek. “Dat was inderdaad wat er in de commissie al was gezegd, dus is het bijgevolg uw bedoeling om de aandacht van de pers te trekken.”

4. “Ik kan iedereen aanraden om een marathon te lopen. Een gezonde geest in een gezond lichaam leidt er alleszins toe dat ik mezelf niet steeds blijf herhalen.”

© JHS

• Bart De Wever ging afgelopen weekend in Antwerpen en ver daarbuiten met heel wat (media-)aandacht lopen door zijn deelname aan de Antwerp Marathon. Ook voorafgaand aan de gemeenteraad was het een van de gespreksonderwerpen in de wandelgangen en dus was het gewoon een kwestie van tijd tot iemand er tijdens de gemeenteraad een verwijzing naar zou maken. Sp.a-raadslid Toon Wassenberg gokte er nog op dat De Wever zelf de zitting op gang zou trekken met “We gaan er geen marathonzitting van maken”, maar dat gebeurde niet. Het was uiteindelijk exact een uur wachten tot iemand de sportieve prestatie van de burgemeester in herinnering bracht. “Ik heb dit weekend geen marathon gelopen, maar een boek gelezen over de drugsmaffia in Borgerhout”, zo maakte Filip Dewinter op subtiele wijze kenbaar dat hij zich ook in het weekend informeert over de problemen in Antwerpen. “U heeft dit weekend allicht geen tijd gehad om dat boek van Raf Sauviller te lezen?”, gooide Dewinter de burgemeester nog voor de voeten. Daarop formuleerde Dewinter, niet voor het eerst, kritiek op de volgens hem falende ‘war on drugs’ die de burgemeester voert. “Over de tijdsbesteding in mijn vrije uren wil ik niet uitweiden, maar een marathon lopen kan ik iedereen alleen maar aanraden”, antwoordde De Wever. “Een gezonde geest in een gezond lichaam leidt er alleszins toe dat ik mij niet steeds blijf herhalen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

5. “Het plezier om in de toekomst zorgeloos naar Antwerp te gaan kijken, hebt u mij ook afgenomen.”

• Volgens Filip Dewinter richt de ‘war on drugs’ van het stadsbestuur zich vooral op de kleine, zichtbare drugscriminaliteit, maar worden de grote spelers van de drugsmaffia ongemoeid gelaten. Bart De Wever verdedigde zich onder meer door te stellen dat de aanpak van grote drugsbendes onder de bevoegdheid van justitie valt. “Als u mij iets vraagt dat wél tot mijn bevoegdheden behoort, luister ik daar heus wel naar”, stelde de burgemeester. “Zo hebben we op uw vraag acties gedaan tegen drugs in voetbalstadions. Dat er in het stadion van Antwerp supporters zijn opgepakt die in het bezit waren van drugs, is dus aan u te danken”, zei De Wever plagerig.

6. “Ik moet zeggen dat Borgerhout het rustigste district is waar ik ben doorgelopen, ... maar het was natuurlijk een zondagvoormiddag.”

• De grootste problemen met drugsnetwerken situeren zich volgens Filip Dewinter, en het boek dat hij aanhaalt, voornamelijk in het district Borgerhout. Volgens Bart De Wever was het er tijdens zijn passage in de marathon nochtans allemaal peis en vree. Maar De Wever voegde er wel fijntjes aan toe dat het nog geen middag was toen hij er doorliep. Een uur dat een gemiddelde Borgerhoutenaar mogelijk nog wel zijn roes ligt uit te slapen.

7. “Ik zou willen pleiten voor de herinvoering van de vuilnisemmer, want het is hier zo te zien moeilijk om het over de ‘zak’ te hebben zonder dat er hilariteit losbarst.”

© JHS

• Sp.a-raadslid Toon Wassenberg stoorde zich kennelijk aan de vele woordgrapjes en connotaties die er werden gemaakt rond het woord ‘zak’. Wassenberg vindt de invoering van een extra roze vuilzak voor minderwaardig plastic, die minister Joke Schauvliege in heel Vlaanderen wil introduceren, geen goed idee. Hij kreeg bijval van zowat alle fracties, waaronder de PVDA. “Het laatste waar Antwerpen op zit te wachten is een extra zak. Er zijn er hier namelijk al genoeg”, zo trad Mie Branders hem bij, waarop er links en rechts gegrinnik was te horen. Ook burgemeester De Wever deed zijn duit in het zakje over de verschillende gekleurde zakken. “Zijn er nog andere kleuren die iets over de zakken te zeggen hebben? Ik zie groen en geel hun handen in de lucht steken”, zo verwees hij naar fractieleden van Groen en N-VA die nog wilden tussenkomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

8. “We moeten meer werk maken van een degelijke herinneringscultuur en herinneringseducatie rond de vreselijke feiten die er zich in de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld.”

• Het nieuws over de mogelijke verhuis van het holocaustmonument van de Belgiëlei naar de Louiza-Marialei aan het Stadspark, lokte heel wat protest uit bij de Joodse gemeenschap. CD&V-fractieleider Philip Heylen haalde dat dispuut tijdens de gemeenteraad aan om te pleiten voor het belang van en eerbied voor monumenten, zeker als het over de Holocaust gaat. In plaats van een verhuis van het huidige monument pleit Heylen voor een extra monument, waarop de namen staan geschreven van alle joodse slachtoffers die in Antwerpen te betreuren vielen tijdens de Holocaust. CD&V werd bijgetreden door een aantal andere fracties van de meerderheid en oppositie. Burgemeester Bart De Wever zit duidelijk verveeld met de commotie. Hij is er immers ook zeer van overtuigd dat er meer inspanningen moeten worden geleverd om de vreselijke feiten die zich afspeelden tijdens WOII levendig in de herinnering te houden, zeker nu de generatie die de feiten meemaakten stilaan verdwijnt. “In deze stad zijn vreselijke zaken, maar ook heldendaden gebeurd, waar niks ons nog aan herinnert en die uit het collectief geheugen dreigen te verdwijnen.” De communicatie over de mogelijke verplaatsing van het huidige monument kwam volgens hem vanuit het districtsbestuur, maar de zaak is volgens de burgemeester intussen uitgeklaard.”

9. “Spijtig dat u niet nauwer betrokken bent bij de beslissingen van De Lijn. Het moet zowat de enige Raad van Bestuur zijn waar u niet in zetelt.”

© JHS

• Handelaars en buurtbewoners van de Turnhoutsebaan in Borgerhout protesteerden de voorbije weken over het uitblijven van de opening van enkele premetrostations, waaronder die aan halte Drink. Daardoor blijven heel wat tramgebruikers in de kou staan en dat in een van de drukst bewoonde gebieden van de stad waar het meest nood is aan goed openbaar vervoer, zo betoogden oppositieleden in de gemeenteraad. Volgens Groen-fractieleider Wouter Van Besien ziet schepen van Mobiliteit Koen Kennis daar te weinig de noodzaak van in en schuift hij de verantwoordelijkheid te gemakkelijk door naar De Lijn. Daarop maakte Van Besien bovenstaande venijnige opmerking richting ‘mandatenkampioen’ Kennis.

10. “U spreekt over een plaat die blijft hangen, maar dat wil zeggen dat er een populair muziekje wordt gespeeld.”

• De kritiek rond de tramverbindingen naar en in Antwerpen lokt wat verveling uit bij schepen Koen Kennis. PVDA-fractieleider Peter Mertens was de eerste die de kat de bel aanbond en aankaartte dat bewoners van de Turnhoutsebaan nu veel verder moeten wandelen om een tram te kunnen oppikken. “Meneer Mertens, u hebt zo te zien het stokje overgenomen van uw partijgenoot Van Duppen”, repliceerde Kennis. “Ik zeg hem meestal dat zijn plaat blijft hangen, maar nu is dat bij u het geval. Ik zou zeggen: zet die plaat eens af.” Sp.a-raadslid Toon Wassenberg meent dat er wel een gegronde reden is waarom telkens diezelfde kritiek luidt en formuleerde zijn grieven via bovenstaande quote. “Dat brengt ons naadloos bij de volgende interpellatie”, zo gooide Bart De Wever er nog een woordspeling tegenaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraad