Vlaams ABVV houdt "moeilijkste congres ooit"

Het Vlaamse ABVV verzamelt vandaag en morgen in Blankenberge voor zijn vierjaarlijks statutair congres. Algemeen secretaris Caroline Copers spreekt van het "moeilijkste congres ooit" voor de Vlaamse vleugel van de socialistische vakbond. De staatshervorming brengt immers heel wat bevoegdheden naar Vlaanderen, en velen beseffen volgens Copers het belang daarvan nog niet.

De vakbond verwacht meer dan 500 militanten in Blankenberge. Zij zullen de ontwerptekst "Vooruit! De toekomst moet sociaal en duurzaam" bespreken en amenderen. In de tekst buigt het Vlaamse ABVV zich over de gevolgen van de staatshervorming, de transitie naar een duurzame economie en zijn eigen rol in Vlaanderen. Het congres vindt vroeger plaats dan gebruikelijk, omdat de vakbond het zeker nog voor de verkiezingen wilde houden.

De staatshervorming vormt de rode draad door de ontwerptekst. Heel wat sociale bevoegdheden en bijbehorende middelen verhuizen van het federale naar het Vlaamse niveau, en de vakbond wil dat die "sociaal rechtvaardig" ingevuld worden. Copers pleit voor een sluitende financiering en continuïteit op vlak van beheer. "Bij zorg en welzijn loert de commercialisering om de hoek", waarschuwt ze. "Social profit en overheden moeten blijven investeren."

Het Vlaams ABVV pleit voor een overgang naar een duurzame economie. "Die transitie is pas mogelijk als de overheid een sturende rol opneemt", zegt Copers. "Voorbeelden zoals de afvalverwerking en bodemsanering tonen aan dat we een stapje vooruit kunnen zetten als de overheid iets in handen neemt." In zijn teksten pleit de vakbond onder meer voor een lagere btw of subsidies voor duurzame producten.

Een belangrijk luik in de ontwerptekst gaat over de rol van de socialistische vakbond in Vlaanderen. ABVV wil zich een "moderner imago" aanmeten, luidt het. Door de staatshervorming wordt het sociaal overleg op Vlaams niveau belangrijker, en Copers maakt zich zorgen. "De traditie van tweejaarlijkse akkoorden is wat verloren gegaan. Het zou goed zijn dat meer te structureren", zegt ze. "Een ruim collectief overleg is nodig."

Copers waarschuwt voorts dat de overheveling van de bevoegdheden met "grote onzekerheden" gepaard gaat en dat men op het terrein nooit op tijd klaar kan zijn. Onder meer bij de VDAB is nog veel werk. "Men talmt al twee jaar", zegt ze. "Knopen worden niet doorgehakt. Het is maar omdat de sociale partners ermee bezig zijn, dat er nog over nagedacht wordt."

Meest gelezen