© BELGA

WIMBLEDON BELGEN. Mertens en Mestach moeten tegen Williams-zusjes, Goffin is tevreden

Wisselend succes voor de Belgen in de tweede ronde van Wimbledon donderdag. David Goffin plaatste zich makkelijk voor de derde ronde op het heilige gras van Londen, Kirsten Flipkens ligt eruit. In het dubbelspel plaatsten Elise Mertens en An-Sophie Mestach zich voor de tweede ronde.

David Goffin (ATP 11) gaat verder op zijn goede elan en kende ook in de tweede ronde van Wimbledon geen grote problemen. Onze landgenoot maakte op Court 18 weinig woorden vuil aan de Franse kwalificatiespeler Edouard Roger-Vasselin (ATP 186). Goffin haalde het met 6-4 6-0 6-3.

Ook in de eerste ronde haalde Goffin het maandag in drie sets. De Brit James Ward (ATP 177) kreeg toen een 6-2, 6-3 en 6-2 nederlaag aangesmeerd. In de volgende ronde wacht de winnaar van het duel tussen de Spanjaard Nicolas Almagro (ATP 47) en de Oezbeek Denis Istomin (ATP 116). Goffin staat voor de vijfde keer op de hoofdtabel van het Londense grastoernooi. In 2012 haalde de Luikenaar de derde ronde. In 2013 en 2014 moest hij telkens na een ronde inpakken. Vorig jaar strandde Goffin pas in de achtste finales.

"Ik ben heel tevreden over mijn prestatie. Ik haalde van het begin tot het einde een heel hoog niveau. Ik zit echt goed in het toernooi", reageerde de Luikenaar. "In het begin wist ik niet goed hoe hij zou spelen. Maar toen ik terug kon breken, had ik het gevoel dat ik vertrokken was. Ik las zijn opslag goed, was steeds agressief in mijn returns, deed hem goed bewegen. En als hij naar het net kwam, kon ik goeie passingshots spelen. Daardoor vielen voor hem heel wat mogelijkheden weg. Je mag het de perfecte match noemen."

In de derde ronde treft Goffin de Oezbeek Dennis Istomin (ATP 116). "Ik speelde al eens tegen hem in de kwalificaties in Monte Carlo. Toen gaf hij na een set op. Ik weet dat hij op gras goed uit de voeten kan. Hij won op deze ondergrond al een toernooi (vorig jaar in Nottingham, red) en hij bewees met zijn zege tegen Anderson in de eerste ronde dat hij in vorm is. Ik verwacht me aan een moeilijke match. Als hij ontspannen speelt, kan hij heel gevaarlijk zijn."

Coaches van Goffin zien ontmoeting met Istomin als sleutelwedstrijd

"David heeft een bijna perfecte wedstrijd gespeeld", vertelden coaches Thierry Van Cleemput en Thomas Johansson over de prestatie van hun poulain. De Henegouwer en de Zweed waren duidelijk tevreden over wat ze op Court 8 gezien hadden. "Hij speelt echt goed op dit ogenblik. Hij is solide en durft naar het net te komen. Dat stemt me tevreden", verzekerde Johansson.Met eerst een Brit, die via een wildcard op de hoofdtabel geraakte en dan een Fransman die zich plaatste via de kwalificaties, had David Goffin in de eerste twee rondes op Wimbledon nog niet al te veel tegenstand. Goffin verloor nog geen set maar vooral de manier waarop de Belg zijn wedstrijden won, doet veel goeds verhopen.

"David is op een niveau gekomen waarmee hij zich kan meten tegen de besten van de wereld", vertelt Thomas Johansson. "Vandaag heeft hij Roger-Vasselin niet de tijd gegeven om zich te organiseren. Er zijn dus veel zaken mogelijk. Het wordt interessant om hem tegen Milos Raonic te zien spelen in de achtste finales. Maar eerst moet hij nog voorbij Istomin zien te geraken."

De Oezbeek Denis Istomin is de volgende tegenstander van Goffin. "Die wedstrijd wordt een sleutelwedstrijd", meent Thierry Van Cleemput. "Vooral omdat Istomin de laatste tijd goed aan het spelen is. Istomin is een wisselvallige speler. Hij heeft momenten dat hij goed speelt, maar ook momenten dat er niets lukt. In de eerste ronde heeft hij met Kevin Anderson toch het twintigste reekshoofd uitgeschakeld. Ik weet dat het langdradig wordt, maar David zal zoals altijd aan 100 procent moeten spelen."

Istomin rekent op een beetje geluk

Istomin schakelde in de eerste ronde eerst verrassend het twintigste reekshoofd Kevin Anderson (ATP-25) uit en donderdag toonde de Oezbeek zich ook te sterk voor Nicolas Almagro (ATP-47). "Goffin is zo snel als de bliksem", vertelt Istomin over onze landgenoot. "Het zal niet makkelijk worden, maar ik heb niets te verliezen."

Denis Istomin, 1,87 meter groot en 88 kilogram zwaar, zag zijn carrière geremd door verschillende blessures aan de enkels en de rug. Maar hij toonde zich al meerdere malen een uitstekende speler op gras. Het is ook op deze ondergrond dat hij zijn enige titel in het enkelspel behaalde, vorig jaar in Nottingham. Bovendien plaatste Istomin zich donderdag al voor de vierde keer in zijn loopbaan voor de derde ronde op Wimbledon.

"Toen ik veertien jaar oud was, ben ik betrokken geweest bij een auto-ongeval in Tashkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Mijn been was gebroken en mijn spieren zijn nu nog soms gevoelig", vertelt Istomin. "Op dit ogenblik gaat alles goed. Ik hou ervan om op gras te spelen. Het is een ondergrond die goed past bij mijn vlakke slagen. En Wimbledon is mijn favoriete toernooi."

Vrijdag wordt het de tweede keer dat Goffin en Istomin tegen elkaar spelen. Istomin heeft geen goede herinneringen aan de eerste ontmoeting. "Ik heb toen moeten opgeven in Monte Carlo. Ik ken Goffin en het verrast me niet dat hij dit niveau haalt. Ik zag zijn wedstrijd tegen Roger Federer op Roland-Garros in 2012. Hij heeft enorm veel kwaliteiten. Het ontbrak hem enkel aan ervaring en vertrouwen. Als ik hem wil verslaan, zal ik zeer goed moeten serveren, de volledige wedstrijd een constant niveau halen en ook een beetje geluk moeten hebben."

Flipkens biedt knap weerwerk tegen negende reekshoofd

Even daarvoor was er minder goed nieuws van Kirsten Flipkens (WTA 51). De Kempense ging in haar tweede ronde strijdend ten onder tegen het Amerikaanse negende reekshoofd Madison Keys (WTA 9): 6-4, 4-6 en 6-3 na 1 uur en 41 minuten.

© BELGA

Het was de derde ontmoeting tussen Flipkens en Keys op het WTA-circuit. De stand is nu 2-1 in het voordeel van de Amerikaanse. In 2013 trok Flipkens in Brussel aan het langste eind (6-4, 1-6 en 6-2). Dit jaar was de 21-jarige Keys in Miami met 6-4 en 6-2 te sterk voor de Kempense.

Flipkens stond voor de achtste keer op de hoofdtabel van Wimbledon. Haar beste resultaat behaalde ze in 2013, toen ze in Londen doorstootte tot de halve finales. Ook vorig jaar was de tweede ronde het eindstation.

Mertens en Mestach door in dubbelspel

Het Belgische duo Mertens - Mestach nam met 7-6 (7/3) en 6-1 de maat van de Amerikanen Irina Falconi en Nicole Gibbs. Na 1 uur en 24 minuten was de wedstrijd afgelopen. In de tweede ronde (zestiende finales) wachten de Amerikaanse zussen Serena en Venus Williams. Mertens en Mestach, in januari laureaten van het WTA-toernooi in Auckland, werden in het enkeltoernooi allebei uitgeschakeld in de kwalificaties.

Elise Mertens en An-Sophie Mestach hadden allebei de ambitie om zich te plaatsen voor de hoofdtabel in het enkelspel op Wimbledon. Maar deze prestatie in het dubbelspel maakt het missen van die doelstelling ruimschoots goed. "We voelen beiden een enorm goede klik bij mekaar. Die is zelfs zo goed dat we zin hebben om in de toekomst een echte ploeg te vormen", vertelt An-Sophie Mestach, met 22 jaar de oudste van de twee.

"We hebben nog nooit eerder het gras van Wimbledon kunnen betreden. Ik was zelfs verrast dat het zo traag was", vertelt de 20-jarige Elise Mertens met de glimlach. "Ik heb overal goed rond mij gekeken. Ik heb zelfs gezien dat Muguruza verloren heeft. Het is hier een geweldige plaats."

Elise Mertens en An-Sophie Mestach spelen in de volgende ronde tegen Serena en Venus Williams, laureates van dertien grandslamtitels in het dubbelspel. "Dat wordt een heerlijke uitdaging. Ze hebben een ongelooflijk palmares. Maar wij hebben niets te verliezen. Ze zijn heel krachtig, maar we zullen geen schrik hebben om naar het net te komen. We hebben goede reflexen." "Ik zal ongetwijfeld enkele rillingen voelen als ik het terrein betreed. Het zal een mooi moment zijn. We gaan genieten en proberen te tonen dat we dit niveau aankunnen, besluit Mertens.

Flipkens baalt na vroege uitschakeling op Wimbledon, maar kijkt vooruit

© BELGA

Kirsten Flipkens (WTA 51) kon donderdag niet voor een verrassing zorgen op Wimbledon. In de tweede ronde ging ze in drie sets onderuit tegen de Amerikaanse Madison Keys (WTA 9). Het werd 6-4, 4-6 en 6-3 na 1 uur en 41 minuten tennis. “Het is jammer dat ik al in de tweede ronde op haar ben gebotst. Ik had het gevoel dat ik ver kon geraken”, reageerde ‘Flipper’ na haar uitschakeling. “Het is hard, maar het is niet anders.”

Flipkens kon na haar verlies op court 7 de ontgoocheling maar moeilijk verbergen. “Ik heb de wedstrijd in het begin van de derde set verloren”, meende de halvefinaliste van 2013. “In het eerste spel kreeg ik twee kansen om te breken. Bij één punt lag een mogelijkheid maar ik kon die niet verzilveren. Daarna maakte ze 2-0 en daaruit putte ze moed. Ik heb alles gegeven wat ik had. Anders zou ik niet hebben teruggeknokt van 5-0 naar 5-3. Ik moest in haar hoofd kruipen en dat is gelukt. Jammer genoeg volstond het niet voor de zege.”

Flipkens treedt aan de zijde van de Duitse Andrea Petkovic nog aan in het dubbel, maar haar focus lag uiteraard bij het enkel. “Op gras weet ik dat ik met mijn spel van niemand schrik moet hebben. Ik kan met iedereen wedijveren. Bovendien stond ik hier met vertrouwen op de baan en was de vorm er. Maar goed, zo is de loting nu eenmaal. Volgend jaar kom ik hoe dan ook terug. Als het zou kunnen, dan zou ik tot mijn 40e op Wimbledon spelen.”

Na Wimbledon last Flipkens een competitiepauze in. De volgende afspraak die met stip genoteerd staat, zijn de Olympische Spelen in Rio in augustus. Daar wil ze uitgerust haar kansen verdedigen en dus is haar kalender tot de Spelen voorlopig leeg. “Ik heb me nergens ingeschreven. Ik ben ook al 30 en als ik nog een tijdje wil doorgaan, moet ik mezelf verzorgen.”

Voor Flipkens worden het overigens de eerste Spelen. In 2012 was ze er in Londen niet bij nadat ze door fysieke problemen was weggezakt op de wereldranglijst. “Mijn jaar in Londen was 2013”, verwijst ze lachend naar haar halve finale op Wimbledon. “De Olympische Spelen zijn voor tennissers misschien niet zo belangrijk als voor atleten of zwemmers maar ik ben in de wolken dat ik kan gaan. Ik zal er grote ogen trekken en kijk al uit naar de openingsceremonie. Dat wordt magisch. Ik heb ook al gehoord over de vele problemen in Brazilië, sporters die worden aangevallen en het Zikavirus, maar ik ben van plan braaf in het olympisch dorp te blijven.”

Op de Spelen hoopt Flipkens met David Goffin te kunnen aantreden in het gemengd dubbel. “Ik ben geen specialist maar het zou een leuke ervaring zijn. Ik denk trouwens dat we goed kunnen samenspelen. We zullen zien of het mag. Er mogen zestien ploegen deelnemen en er zijn nog maar twee duo’s ingevuld, Federer-Hingis en Nadal-Muguruza.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer