Uitgebreid netwerk KGB-leden bij Israëlische topfunctionarissen

© AFP

Archieven van de voormalige Sovjet-Russische geheime dienst KGB maken gewag van een uitgebreid spionagenetwerk binnen de top van Israëlische functionarissen. Dat meldt de Israëlische krant Yedioth Aharonot. Het gaat om Israëlische ingenieurs, volksvertegenwoordigers en zelfs een generaal die voor de Russen spioneerden.

Een journalist van de krant kon de archieven van kolonel Vassili Mitrochin, een archivaris van de geheime diensten die in 1992 overliep naar het Westen, inkijken.

Mitrochin, die naar Groot-Brittannië vluchtte, maakte duizenden namen bekend van personen die voor Rusland werkten over de hele wereld. Daaronder dus ook Israëlische topfunctionarissen. Een van de namen die genoemd worden, is die van een voormalige Israëlische generaal.

De archieven zijn sinds 2014 in te kijken op de universiteit van Cambridge. Vorige maand liet de Israëlische televisie, eveneens op basis van de archieven van Mithrochin, de naam van de Palestijnse president Mahmoed Abbas vallen. Hij zou in de jaren tachtig een KGB-agent geweest zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen