Rusland speelt zitje in VN-Mensenrechtenraad kwijt, Saoedi-Arabië niet

© REUTERS

Voor het eerst sinds 2006 zal Rusland geen deel meer uitmaken van de in Genève zetelende, 47 leden tellende VN-Mensenrechtenraad. Voor de twee zetels voorbestemd voor de regio Oost-Europa kwamen naast Rusland ook Kroatië en Hongarije op. Van de 193 leden van de Algemene Vergadering van de VN stemden er 144 voor Hongarije en 114 voor Kroatië. Rusland viel met 112 stemmen uit de boot.

Aan de stemming was een campagne van een tachtigtal ngo’s voorafgegaan. Zij vinden dat Rusland geen plaats heeft in de mensenrechtenraad wegens het Russische optreden in Syrië.

Zijn barslechte reputatie inzake naleving van de mensenrechten verhinderde Saoedi-Arabië, ondanks de bombardementen in Jemen, niet om voor drie nieuwe jaren herkozen te worden. Tegen Riyad was geen campagne gevoerd.

Veertien landen werden vrijdag verkozen voor een driejaars verblijf in het VN-gremium, waaronder Brazilië, China, Cuba, Irak, Japan, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Van sommige van die landen is de reputatie inzake naleving van de mensenrechten ook niet bepaald hoog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen