FBI-baas maakte onderzoek Clinton openbaar tegen wil minister van Justitie in

© REUTERS

© ap

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

James Comey, directeur van de Amerikaanse FBI, heeft het onderzoek naar de private e-mailserver van Hillary Clinton openbaar gemaakt tegen de wil in van zijn chef, Justitieminister Loretta Lynch. Dat melden de krant New Yorker en nieuwszender CNN.

km, vtvn

Volgens de nieuwsmedia vonden noch Lynch, noch Sally Yates, haar adjunct, het passend om minder dan twee weken voor de presidentsverkiezingen te communiceren over het onderzoek. De communicatie over politiek gevoelige onderzoeken wordt door de FBI gewoonlijk 60 dagen voor de verkiezingen stopgezet, aangezien ze het resultaat voor de betrokken presidentskandidaten kunnen beïnvloeden.

Toch stond Loretta Lynch vrijdag volgens CNN met haar rug tegen de muur, aangezien haar neutraliteit in het onderzoek door critici eerder in vraag werd gesteld. Wikileaks lekte eerder deze maand mails van Clinton, waaruit bleek dat haar man op de hoogte was van het FBI-onderzoek toen hij een gesprek had met Lynch in haar privévliegtuig. Volgens critici was het niet toevallig dat het onderzoek enkele dagen daarna werd afgesloten en dat de FBI-directeur adviseerde Clinton niet te vervolgen.

Heropening onderzoek

James Comey schreef vrijdag in een brief aan het congres dat het onderzoek naar Clinton opnieuw wordt geopend, omdat er "e-mails zijn die pertinent voor het onderzoek lijken". Volgens Comey gaat het om berichten die nog niet eerder bekend waren en nu gevonden zijn in een losstaand, niet-gerelateerd onderzoek.

Volgens verschillende Amerikaanse media is die 'niet-gerelateerde zaak' die van Huma Abedin en haar ex-man Anthony Weiner. Huma Abedin is een topadviseur van Hillary Clinton. Ze besloot enkele weken geleden haar man te verlaten nadat duidelijk werd dat hij opnieuw pikante berichten naar een andere vrouw had gestuurd. "Nadat ik lang heb nagedacht en aan mijn huwelijk heb gewerkt, heb ik besloten om mijn man te verlaten", klonk het. De 'nieuwe' e-mails waarover de FBI het heeft zouden dus ontdekt zijn tijdens het onderzoek naar het sexting-schandaal rond Weiner.

Trump: "Dit is groter dan Watergate"

FBI-baas Comey kan naar eigen zeggen op dit moment nog niet zeggen of die nieuwe e-mails 'relevant' zijn en hoe lang het nieuwe onderzoek precies zal duren. Het FBI-besluit komt hoe dan ook ongelegen voor de Democrate, op zo'n tien dagen van de presidentsverkiezing.

Clintons tegenstander Donald Trump was er alleszins als de kippen bij om nogmaals het thema van de corruptie van de Clintons te betokkelen. "Misschien zal dan eindelijk gerechtigheid geschieden", reageerde hij. "De corruptie van Clinton heeft een ongeziene omvang. Ik heb enorm veel respect voor de FBI dat ze het aandurven om de grove fouten die ze hebben gemaakt recht te zetten." Trump hamert er regelmatig op dat Clinton "in de gevangenis" thuishoort, niet in het Witte Huis. "Ik won mijn eerste voorverkiezing in New Hampshire", besloot Trump. "En nu dit. Dit is groter dan Watergate."

Clinton: "Volk verdient duidelijkheid"

"Het is nog elf dagen voor de misschien wel belangrijkste nationale verkiezing uit onze geschiedenis plaatsvindt en mensen zijn hun stem al aan het uitbrengen. Het Amerikaanse volk verdient dan ook onmiddellijk alle feiten krijgen", reageerde Clinton zelf. "De directeur heeft zelf gezegd dat hij niet weet of de e-mails waarover hij schrijft al of niet significant zijn. Ik heb er vertrouwen in dat de e-mails, over dewelke het ook gaat, geen invloed zullen hebben op de conclusies van juli."

"Extreem onzorgvuldig"

In juli had de FBI laten weten dat er geen strafrechtelijk staartje zou volgen aan de zaak. De conclusie was dat Hillary Clinton "extreem onzorgvuldig" is omgegaan om met haar e-mails, maar dat ze niet bewust de wet had overtreden. Clinton verstuurde als buitenlandminister erg veel e-mails met een privé-account. De mails werden ook enkel op een privé-server bewaard.

Ook klokkenluiderswebsite WikiLeaks publiceerde de voorbije weken opnieuw een serie e-mails die Hillary Clinton in verlegenheid kunnen brengen. Uit die gelekte e-mails bleek dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de veiligheidsdienst FBI ‘geïntimideerd’ had en onder druk had gezet in verband met de e-mails van Hillary Clinton. Er werd zelfs een deal voorgesteld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen