© DBA

Dit is het rustigste plekje van ’t Stad

Ssssst! Deze zondag is de Dag van de Stilte. De provincie Antwerpen heeft daarom gisteren het zogenaamde kwaliteitslabel stiltegebied uitgereikt aan de Kalmthoutse Heide. Amper 24 decibel hebben ze daar gemeten. Wij gingen in de Antwerpse binnenstad op zoek naar plekken die de vergelijking kunnen doorstaan. We lijsten er acht op: van luid naar stil(ler)...

Patrick Vincent

Ponton, Steenplein: 65 decibel

Je zou denken dat het aan de waterkant lekker rustig is. Ja, maar toch niet overdreven. Dat Scheldewater klotst behoorlijk luid, en die meeuwen worden behoorlijk luidruchtig als je je op hun volgescheten territorium waagt. En als klap op de vuurpijl komt de ­Milieuboot vol joelende schoolkinderen net aanleggen. 65 decibel is toch nog een stuk lager dan de 74 die we hebben gemeten boven de Ring op de brug van de Turnhoutsebaan tussen Borgerhout en Deurne.

© DBA

Plaatsnijderstraat: 56 decibel

In het parkje achter het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) op het Zuid staat het imposante monument van Willem van Oranje en Philips van Marnix van Sint-Aldegonde. Het ‘ketterse’ duo doet er voor eeuwig het zwijgen toe. Maar niet de pubers die er na school hun wedervaren komen uitwisselen, terwijl ze stiekem sigaretten roken. Dat de drukke Amerikalei amper 100 meter verder ligt, doet het geluidsniveau ook weinig goeds.

© DBA

Hof van Liere: 43 decibel

Fantastisch dat het binnenhof van het hoofdgebouw van de ­Antwerpse Universiteit vrij ­toegankelijk blijft voor iedereen. Een ­student ligt languit te maffen op een van de vele banken rond het cirkelvormige grasplein tussen de strak geschoren Harry ­Potter-hagen. Her en der zitten jongeren gezellig te praten. Irritant bijgeluid: de snerpende wieltjes van rolboekentassen. Gewoon dragen is out dezer dagen.

© DBA

Bullinckplaats: 42 decibel

De oude volkswijk tussen het Stadhuis en het Vleeshuis werd in de jaren zeventig volledig platgeslagen, of ‘gesaneerd’ zo u wil. In de plaats kwamen de bakstenen ­sociale woningen met de wat sullige puntdaken, bij velen bekend als ‘Legoland’. Dit grootste binnenplein van de wijk is wel een oase van rust, proper ook. In de verte hoor je een sirene en het gehamer van een werf in de buurt. Verder niets.

© DBA

Calvarieberg: 39 decibel

Ondanks het recital van de orgelist van Sint-Paulus dat je tot buiten hoort en de redelijk constante stroom van stomverbaasde toeristen, is ook dit wonder van overdaad lekker rustig, onder het oog van een massa stenen heiligen, profeten, engelen, pausen en hier en daar een geraamte of een draak. Vanop de Veemarkt klinkt vaag het gezang van een groep toeristen tijdens een rondleiding: “Tweede couplet, van da potteke met vet.”

© DBA

Muntplein: 38 decibel

Waar vroeger grafittikunstenaars heersten, staan nu zitbanken in erkertjes. Maar er zit bijna niemand en er is weinig passage, in de schaduw van de toren van Sint-Andries. Alleen een voorbijrijdende auto in de Muntstraat en gedempt kindergejoel vanop de speelplaats van basisschool ­Musica doorbreken de stilte.

© DBA

Tuin van Sint-Paulus: 31 decibel

Aan de Lourdesgrot onder de ­ruïnes van het middeleeuwse ­Predikherenklooster is het ook voor niet-gelovigen vast heerlijk mediteren, in het fraaie gezelschap van een plaasteren ­Bernadette van Soubirous. Dat er op amper een tiental meter auto’s en trams passeren in de Sint-Paulusstraat is bijna onvoorstelbaar.

© DBA

Begijnhof: 29 decibel

Na 18u zijn ‘manspersonen, vreemdelingen en honden’ niet meer toegelaten, blijkens een bord uit de jaren stillekes dat aan de toegangspoort is blijven ­hangen. Gelukkig is het nog maar 15u. Twee arbeiders van de stedelijke groendienst vegen gevallen herfstbladeren samen. Een jong koppel Fransen rookt een sigaretje op een bank en luistert vol ontzag naar de vogeltjes. En dit keer geen schreeuwende meeuwen. 29 decibel. Dat is bijna de Kalmthoutse Heide waard. En dat in de Rodestraat, midden in de studentenbuurt.

© DBA

Of kent u nog een stillere plek in de binnenstad? Laat het ons dan vooral weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER