Al meer dan 2.000 doden na aardbeving in Nepal

Het dodental van de aardbeving die gisteren Nepal heeft getroffen, staat inmiddels op meer dan 2.000. Dat meldt de politie in Nepal. Door de zwaarste beving in 80 jaar zijn er ook zo'n 45.000 mensen gewond geraakt. Wellicht zal de dodentol nog oplopen, want er liggen nog veel mensen onder het puin. Het B-Fastteam trekt met een hondenteam naar Nepal, om te helpen zoeken naar overlevenden.
Roni Chowdhury / Barcroft india

De aardbeving met een kracht van 7.9 was ook te voelen in India, China en Bangladesh. In India werden meer dan 50 doden geteld, in Tibet 17 en in Bangladesh 2.

Op het moment van de beving waren er ook bijna 1.000 klimmers op het basiskamp van de Mount Everest. Door de beving ontstonden lawines en die hebben voorlopig het leven gekost aan 17 klimmers. Ook dat cijfer kan oplopen, want er zijn daar heel wat gewonden gevallen.

Diegenen die de aardbeving hebben overleefd, wacht een moeilijke afdaling want delen van de route naar beneden zijn versperd door lawines. De overlevenden, zo'n 100, zitten in kampen 1 en 2, en die zijn hoger gelegen.

Intussen heeft een helikopter de eerste gewonden naar hoofdstad Kathmandu vervoerd. Maar de hulpdiensten moeten opboksen tegen het slechte weer. 

Azim Afif

Naschok van 6.7

Reddingswerkers in Nepal zijn bij het krieken van de dag aan de slag gegaan om slachtoffers te helpen. In Kathmandu graven sommigen met hun blote handen naar slachtoffers, omdat graafmachines niet door de nauwe straten raken. Met vrachtwagens en helikopters worden tenten en hulpgoederen verspreid. Veel gebieden zitten zonder water en elektriciteit.

Tienduizenden Nepalezen hebben de nacht buiten doorgebracht uit vrees voor nieuwe schokken. Het was koud en het regende. Velen onder hen hebben gewoon ook geen onderdak meer. Vanochtend zijn er opnieuw verschillende naschokken geweest. Rond 10 uur was er een zware schok van 6.7 in Nepal én India. Opnieuw heeft die beving schade en lawines veroorzaakt in het Himalayagebergte.

Sanjay Sah / Barcroft India

Meest gelezen