Direct naar artikelinhoud

Kabinet wil alcoholslot opnemen in strafrecht

Het kabinet komt nog voor de zomer met een voorstel om het alcoholslot voor automobilisten die betrapt zijn met te veel alcohol, te laten opnemen in het strafrecht. De ministers Schultz van Infrastructuur en Milieu en Van der Steur van Veiligheid en Justitie bekijken of de rechter zo'n alcoholslot kan opleggen. Met zo'n slot start de auto niet als de bestuurder te veel op heeft.

Alcoholcontrole van een automobilist.

Dit maakte Schultz vandaag bekend in het televisieprogramma WNL. Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. Heeft de bestuurder te veel gedronken, dan voorkomt het slot dat de auto toch kan worden gestart. 'Je bent toch een rijdend moordwapen, er kunnen mensen doodgaan', aldus de minister.

Na een uitspraak van de Raad van State mag het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) sinds maart geen alcoholslot meer opleggen aan drankrijders. De partij van Schultz, de VVD, pleitte vorige week nog voor het zwaarder straffen van dronken automobilisten. In een actieplan zou het alcoholslot worden opgenomen.

Volgens VVD-Kamerlid Barbara Visser is het 'onverteerbaar' dat beschonken automobilisten wegkomen met een taakstraf of dat automobilisten die een kind hebben doodgereden hun rijbewijs met een beroep op persoonlijke omstandigheden mogen houden.

Visser: 'Dronken wegpiraten maken keer op keer slachtoffers, maar de straffen zijn in de praktijk belachelijk laag. Het is niet uit te leggen dat je je zoon of dochter moet begraven en de dader bij wijze van spreken fluitend de rechtbank uit loopt'. Het alcoholslot moet volgens de VVD automatisch worden opgelegd bij recidive en bij automobilisten die voor het eerst worden gepakt, maar een promillage hebben van meer dan 1,3 (ervaren bestuurders) of 1,0 promille bij beginnende bestuurders.