De foto’s die de hele wereld naar de keel grijpen

© *

© REUTERS

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een agent houdt een Syrisch jongetje in zijn armen op een Turks strand. Het kind is verdronken tijdens zijn poging om zijn door oorlog verscheurde land te ontvluchten. Het is een beeld dat je meteen naar de keel grijpt, een beeld zoals er jammer genoeg wel meer gemaakt worden tijdens deze vluchtelingencrisis.

mtm

Twee boten met in totaal zestien Syrische vluchtelingen kapseisden woensdagochtend, amper een half uurtje nadat ze de Turkse kust hadden verlaten in de hoop het Griekse eiland Kos te bereiken. Minstens twaalf migranten, onder wie het jongetje en zijn broertje, kwamen daarbij om.

Een fotograaf van persagentschap Reuters nam deze foto woensdagochtend op het strand van de Turkse badplaats Bodrum. Het aangrijpende beeld ging massaal de wereld rond onder de hashtag #KiyiyaVuranInsanlik, wat ‘aangespoelde menselijkheid’ betekent. ‘Dit jongetje overleefde de oorlog in Syrië, maar stierf op zoek naar vrede in Europa’, tweette iemand.

‘Koop mijn pennen, aub’

Eerder deze week was er ook al de foto van de IJslandse Gissur Simonarson, een activist die Syrische vluchtelingen probeert te helpen. Op het beeld is te zien hoe een vluchteling zijn slapende dochtertje draagt terwijl hij met de verkoop van balpennen wat geld probeert te verdienen. De foto werd genomen in Beiroet, Libanon. ‘Je ziet zijn gelaatsuitdrukking en de manier waarop hij de balpennen vasthoudt, alsof die pennen zijn enige bezit zijn in deze wereld’, plaatste Simonarson bij zijn foto.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tussen de motor en de radiator

De vluchtelingen riskeren hun leven om in Europa te raken. Kijk maar naar deze foto van een man uit Guinee die zich onder de motorkap van een wagen verstopt had. Tussen de motor en de radiator. Het was de Guardia Civil die de vluchteling aantrof in Ceuta, de Spaanse enclave op de grens tussen Marokko en Spanje. Na verdere controle bleek dat er nog een man verstopt zat tussen de zetels van de wagens. De twee werden met krampen en uitdrogingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

‘Wie vluchtelingen aanvalt: kijk naar deze man’

Deze foto werd op 15 augustus genomen door Daniel Etter. We zien hoe een Syrische vluchteling met zijn familie aankomt op Kos. Huilend, met zijn dochter in zijn armen en zijn zoon tegen zich aangedrukt. Ze hadden het maar net gered, nadat hun opblaasbootje lucht had verloren in volle zee. De foto werd massaal op het internet gedeeld om mensen met vooroordelen over de vluchtelingen tegen te spreken. ‘Aan hen die vluchtelingen online aanvallen. Kijk naar deze man, vluchtend voor de oorlog in Syrië, zijn kinderen troostend. En denk nog eens na’, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen