Dubbelslag voor Astana in ‘zwaarste Vuelta-rit ooit’, oplawaai voor Froome

Een ijzersterke Mikel Landa heeft de gevreesde elfde etappe van de Vuelta gewonnen. Voor Astana was het een gouden dag, want Fabio Aru toonde zich de sterkste van de podiumkandidaten en fietste een nochtans verrassend goede Tom Dumoulin uit het rood. Voor Tourwinnaar Chris Froome ontaardde de etappe in een heuse nachtmerrie: de kopman van Team Sky kwam na enkele kilometers ten val en moest al afhaken op de Coll de la Gallina, waarna hij de ene minuut na de andere aan zijn broek kreeg.

wic

Wielrennen op Sportwereld.be

Vooraf werd er stevig uitgekeken naar de elfde rit in de Ronde van Spanje. Joaquin ‘Purito’ Rodriguez werd vervloekt door het halve peloton voor het uittekenen van de helletocht over zes opeenvolgende cols. En al na enkele kilometers was het prijs: twaalf renners trokken ten aanval, het tempo ging met een ruk de hoogte in en... Chris Froome kwam ten val. Het zou de Britse Keniaan een extra inspanning van zes kilometer kosten om zich terug tot in het peloton te knokken.

Na goed dertig kilometer lag de koers al in de plooi. Alle grote ploegen stuurden een mannetje naar voor, maar geen van de leiders vormde een bedreiging voor rode trui Tom Dumoulin. Negentien koplopers scheidden zich af, met Mikel Landa van Astana als grootste naam. Bolletjestrui Omar Fraile had wel gezorgd dat hij mee was in de ontsnapping om onderweg zoveel mogelijk punten op te rapen, maar moest hier en daar wat laten liggen ten voordele van Rubén Plaza (Lampre).

Dankzij uitstekend daalwerk van Movistar-renner Imanol Erviti kon de Spanjaard na de tweede col makkelijk afstand nemen van de ruime kopgroep om daarna zelf aan de volgende klim te beginnen. Zijn voorsprong liep snel op tot een minuut, terwijl het peloton halfweg al volgde op vier minuten. Onder impuls van een proactieve Landa zouden de negentien Erviti echter weer grijpen op vijftig kilometer van de meet.

Coll de la Gallina wordt nachtmerrie voor Froome

Maar dan moest de Coll de la Gallina nog komen, een monsterhelling met stijgingspercentages tot maar liefst 18 procent. En daar ontplofte de boel compleet: vooraan kozen Sicard, Landa, Atapuma, Poljanski, Fraile en Boswell het hazenpad, achteraan moest Chris Froome (door de naweeën van zijn val?) de rol lossen in het groepje met favorieten. De kopman van Team Sky moest zelfs even langs bij de koersdokter terwijl zijn achterstand snel opliep. Aan de top van de Collida de la Gallina telde de Tourwinnaar al 2 minuten en 35 seconden achterstand. Inmiddels mikte Astana op meer dan gewoon een ritzege met Landa om in functie van Fabio Aru het tempo gevoelig op te drijven.

Alejandro Valverdo en ‘architect’ Joaquin Rodriguez spartelden intussen samen weg van het elitegroepje en algauw lieten ook Aru, Esteban Chaves, Nairo Quintana en Rafal Majka Dumoulin ter plekke om bij hen aan te sluiten. Dumoulin liep aardig wat averij op, maar kon met het nodige gepruttel uiteindelijk toch aansluiten bij dat zestal. Froome had op dat moment al vijf minuten achterstand opgelopen.

Gouden zaak voor Astana: ritzege én rode trui

Aan de voet van de slotklim bleven er nog vijf leiders over: Landa, Sicard Oliveira, Boswell en Poljanski. Dat vijftal had een bonus van twee minuten op het peloton. Oliveira was de eerste die in de aanval trok, maar werd onmiddellijk overbluft door een ijzersterke Landa, die iedereen uit het wiel zou rijden. Zijn ploegmaats bij Astana, die bijna de hele koers lang de forcing gevoerd had voor Fabio Aru, zag de Italiaan op zeven kilometer van het einde versnellen. ‘Purito’ en Daniel Moreno konden nog net mee, maar de andere grote namen moesten passen. En nog eens twee kilometer later was ook het tweetal van Katusha eraan voor de moeite. Op de achtergrond had ook Dumoulin zijn tweede adem gevonden. De Nederlander liet warempel Quintana ter plekke, maar kon niet verhinderen dat Aru zijn rode trui afsnoepte. Voorin was de Italiaan inmiddels iedereen voorbijgesneld, met uitzondering van zijn ook al enorm sterke ploegmaat Landa. Die rondde een hele dag in de aanval uiteindelijk af met een knappe solo, Aru eindigde tweede op 1’22”, Dumoulin kwam binnen op 2’59” en werd zo door Aru uit het rood gefietst. Zo kroont Astana zich ook tot grote winnaar van de dag. Een aangeslagen Froome bolde uiteindelijk pas goed acht minuten na Landa over de streep.

Top tien:

1. Mikel Landa (Astana) 4:34:542. Fabio Aru (Astana) 1’22”3. Ian Boswell (Sky) 1’40”4. Daniel Moreno (Katusha) 1’57”5. Joaquim Rodriguez (Katusha) 1’59”6. Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) 2’10”7. Mikel Nieve (Sky) 2’10”8. Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) 2’59”9. Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) 2’59”10. Diego Rosa (Astana) 3’02”

Bekijk hier de volledige rituitslag en stand in het klassement!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen