Voorzitter hof van beroep haalt uit naar minister Geens na ontsnapping: “Dit is dramatisch”

Bruno Luyten, voorzitter van het Antwerpse hof van beroep, waar donderdag twee gedetineerden ontsnapten, klaagt aan dat het veiligheidskorps van Justitie sterk onderbemand is. De Antwerpse politie moet inspringen, maar die is daar niet altijd goed voor opgeleid, klinkt het. Luyten schreef al meermaals minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan, maar hij kreeg naar eigen zeggen geen enkel antwoord. De minister ontkent dat.

LEES OOK. Twee gedetineerden ontsnapt uit hof van beroep in Antwerpen: “Gekend voor zware diefstal”

“Het probleem is dat het veiligheidskorps (onderdeel van de FOD Justitie, red.) structureel onderbemand is. Vorige vrijdag waren er van het veiligheidskorps van 36 mensen maar 4 personen. De rest moet door de Antwerpse politie worden overgenomen, uit pure goodwill, waarvoor ik de politie zeer dankbaar ben”, zei Luyten donderdag. “Men moet dan mensen gaan sprokkelen bij andere diensten die niet gewoon of opgeleid zijn om met gevangenen om te gaan en daarvoor de nodige maatregelen te nemen.”

Luyten kijkt naar de minister voor een oplossing. “We waarschuwden al dikwijls dat er wat zou mislopen en er is al veel misgelopen. Maar dit is dramatisch: als gevaarlijke gevangenen ontsnappen, dan moeten de mensen begrijpen dat veiligheid een prijs heeft en dat de minister daarvoor de nodige maatregelen moet nemen”, stelt hij. “Ik heb op 21 juni en 27 juni mails gestuurd, maar geen antwoord gekregen.”

Luyten wil zich niet uitspreken over de concrete oorzaak van de ontsnapping en wil vooral de politie niet viseren. “Wat er in dit concreet geval is misgelopen, weet ik niet, maar er zal wel iets misgelopen zijn en ik wil dat kaderen in het algemene probleem dat het veiligheidskorps totaal onderbezet is en dat de minister er niets aan doet”, vervolgt hij.

Hij wijst er ook op dat als het veiligheidskorps zijn werk niet kan doen, gevangenen zo niet kunnen verschijnen. “Men riskeert dan buiten termijn te gaan en dat men mogelijk gevaarlijke mensen verplicht moet vrijlaten.”

Luyten verspreidde de mails die hij naar de minister stuurde, alsook een lijst met verschillende incidenten van in de laatste weken.

“Net versterking gekregen”

Minister Geens zelf ontkent dat hij nooit heeft geantwoord op de vragen van de rechtbankvoorzitter, en stelt dat dat zelfs “meerdere malen” is gebeurd. Bovendien heeft het incident volgens de CD&V’er “niets te maken met de personeelsbezetting”.

De planning van overbrengingen wordt volgens de minister georganiseerd door het team gerechtshoven en overbrengingen (GEOV) van de Antwerpse lokale politie. Dat team evalueert of de overbrenging mogelijk is, op basis van de beschikbare capaciteit bij de politie en het veiligheidskorps. “Als een transport doorgaat, betekent dit dat de politie van oordeel is dat er voldoende bewaking is”, zegt Geens.

De minister benadrukt nog dat het Veiligheidskorps in Antwerpen begin juni met twee mensen werd versterkt, en dat er vanaf september in heel het land versterking komt om tot een totale capaciteit van 440 mensen te komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER