© kma

Steunharten voor borstkankerpatiënten

Modeleerkracht Lut Vercammen (61) uit Oostmalle is met steun van haar school de actie 'Een hart voor een ander' gestart. De studenten uit het tweede en derde middelbaar gaan hartvormige steunkussens voor borstkankerpatiëntes naaien.

kmatthyssen

Lut is zelf al vier jaar borstkankerpatiënte.Ondanks alle behandelingen en operaties, herviel ze twee keer. Ze heeft uitzaaiingen en krijgt om de drie weken chemo. Vorig schooljaar werd ze om die reden in het volwassenenonderwijs door een directrice aan de kant geschoven, maar directeur Jan Claus van campus Sint-Willebrord in Berchem gaf Lut vrij snel een nieuwe baan. Want gemotiveerde leerkrachten mode met de ervaring van Lut, vind je niet snel.

“Onze directeur kende mijn situatie en gaf me toch zijn vertrouwen”, vertelt Lut. “Een teken voor mij dat Sint-Willebrord een school met een hart is. Toen ik onze directeur vorig schooljaar sprak over mijn voornemen om steunharten voor borstkankerpatiëntes te naaien, moedigde hij me aan om het groter aan te pakken. Ook mijn collega-leerkracht Ria Luyten (52) trok mee aan de kar. We gaan dit schooljaar zeker al tachtig hartvormige steunkussens maken en bijhorende mooie tasjes om je drainezakje in te stoppen.De studentes mode uit het tweede en derde jaar gaan de harten maken.”

Iedereen kent wel iemand met borstkanker. “Zo’n steunkussen is geen luxeproduct of gadget. Sommige ziekenhuizen delen ze zelfs al uit aan patiëntes. Veel vrouwen, ikzelf ook, kampen met een dikke arm na een borstamputatie. Het is deugddoend als je in de holte waar normaal je borst zit, zo’n kussentje kan houden ter ondersteuning. Zelf slaap ik er ook mee. Het was een gouden tip die een buurvrouw, die zelf borstkanker overwon, me gaf toen ik de diagnose vier jaar geleden kreeg.”

Carina Willems van Carinas@telier in Oostmalle sprong mee op de kar en doneerde gratis alle leuke stofjes voor de harten en zakjes.Vandaag opent ze haar nieuwe, grotere winkel in modestoffen vier kilometer verderop op de Antwerpseweg 195 in Vlimmeren.“Ik heb zelf een vriendin veel te jong verloren aan borstkanker”, vertelt Carina. “Het kan iedereen overkomen. Ik ken Lut als klant en steun haar actie voor de volle 100%.”

Sint-Willebrord in Berchem gaat de kussentjes en zakjes misschien uitdelen in een ziekenhuis. Je kan ze ook kopen: een hart én zakje kosten samen tien euro. “Meer dan 90% van onze leerlingen is allochtoon.Vaak ontzettend lieve meisjes, die meeleven met mij”, vertelt Lut. “Ook zij steunen Een hart voor een ander.”www.wilfam be www.carinasatelier.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER