© joris herregods

© Photo News

© WAS

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vlaanderen kritisch over Antwerps mobiliteitsplan

Het mobiliteitsplan krijgt een gunstig advies van de Vlaamse kwaliteitsadviseur. Toch is de man bijzonder kritisch. “Dit is een politieke keuze en die maak ik, en niet deze adviseur”, reageert schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Sacha Van Wiele

De stad Antwerpen legde het mobiliteitsplan voor aan de kwaliteitsadviseur van het Vlaams ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Het Antwerpse mobiliteitsplan, dat maandag op de gemeenteraad ter stemming voorligt, krijgt van deze ambtenaar een gunstig advies. “Het is een verdienste dat er nu een eerste basis van mobiliteitsplan is”, valt te lezen in het verslag van deze vergadering. “Het beleidsplan is geschreven met een zeer positieve en gedreven houding.”

Tot daar het positieve. Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA, foto 3) wil mensen de vrijheid laten in hun keuze van vervoersmiddel. Hij wil ze wel verleiden om zich op een andere manier te verplaatsen dan met de wagen.

“Hierin schuilt een risico”, zegt de adviseur. “Want meestal blijkt dat keuzevrijheid leidt tot het gebruik van het makkelijkst beschikbare middel, de wagen.”

De kwaliteitsadviseur blijft ook op zijn honger zitten. “Het beleids- en actieplan bevatten zeer veel wensen, verlangens en aanzetten tot onderzoek en overleg, en slechts weinig concrete acties”, aldus het verslag. “Het is zeer voluntaristisch, wat goed is, maar het blijft wel op dit niveau hangen.”

Groen dient klacht in

Wouter Van Besien (Groen, foto 2) en Toon Wassenberg (sp.a) confronteerden de schepen met de kritiek van de kwaliteitsadviseur. Dit werkte Koen Kennis duidelijk op de zenuwen tijdens de raadscommissie. “Ons beleid is dat de bewoners en de bezoekers zelf mogen kiezen hoe ze zich in de stad verplaatsen”, zegt de schepen.

Van Besien wil de stemming op de gemeenteraad tegenhouden. Volgens de Groen-fractieleider werden er procedurefouten gemaakt. Hij zal hierover klacht indienen bij de provinciegouverneur. Ook sp.a ondersteunt de vraag van Van Besien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER