Lastige opdracht voor Club Brugge in 1/8e finales van Europa League

© BELGA

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Club Brugge wacht met het Turkse Besiktas een lastige tegenstander in de 1/8e finales van de Europa League, zo raakte bekend op de loting in het Zwitserse Nyon. De heenwedstrijd wordt op 12 maart in Brugge afgewerkt, de terugwedstrijd in Istanboel volgt een week later en dat hadden ze vooral bij blauw-zwart graag anders gezien.

vml

Club Brugge kwalificeerde zich als enige Belgische team voor de achtste finales van de Europa League door Aalborg makkelijk opzij te zetten. Anderlecht werd gisteren uitgeschakeld door Dynamo Moskou. Besiktas plaatste zich voor de 1/8e finales nadat het Liverpool versloeg na strafschoppen.

Romelu Lukaku en Kevin Mirallas staan met Everton eveneens voor een verraderlijke opdracht: zij moeten tegen het Oekraïense Dynamo Kiev. Axel Witsel en Nicolas Lombaerts lootten met Zenit Sint-Petersburg het Italiaanse Torino. Kevin De Bruyne speelt met Wolfsburg tegen Internazionale, Dries Mertens krijgt bij Napoli Anderlecht-killer Dynamo Moskou voorgeschoteld en Radja Nainggolan ten slotte speelt met AS Roma een Italiaans duel tegen Fiorentina.

Er waren geen reekshoofden bij deze loting en alleen ploegen uit Rusland en Oekraïne konden gezien de politieke situatie niet tegen elkaar uitkomen.

Dit zijn de 1/8e finales:

Everton (Eng) - Dynamo Kiev (Oek)Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) - Ajax (Ned)Zenit Sint-Petersburg (Rus) - Torino (Ita)Wolfsburg (Dui) - Internazionale (Ita)Villareal (Spa) - FC Sevilla (Spa)Napoli (Ita) - Dynamo Moskou (Rus)CLUB BRUGGE - Besiktas (Tur)Fiorentina (Ita) - AS Roma (Ita)

De wedstrijden worden op 12 en 19 maart gespeeld. De kwartfinales worden op 16 en 23 april afgewerkt, de halve finales op 7 en 14 mei en de finale vindt plaats op 27 mei in Warschau. De winnaar van de Europa League is volgend seizoen geplaatst voor de Champions League.

Alles wat u moet weten over Besiktas, tegenstander van Club Brugge

© EPA

Bij Club Brugge zullen ze allesbehalve in de zevende hemel geweest zijn toen Besiktas uit de trommel kwam voor de achtste finale van de Europa League. De Turken zijn geen grote naam, maar hebben wel een sterke ploeg: in Europa versloegen ze Tottenham en Liverpool en bliezen ook al Feyenoord weg. Met ex-Chelsea-spits Demba Ba hebben ze ook een vedette voorin lopen.

1. Hoe geraakte Besiktas in de 1/8ste finale?

Besiktas startte het seizoen in de voorrondes van de Champions League, waar het meteen Feyenoord uitschakelde. Over twee wedstrijden verloren de Nederlanders telkens kansloos: 1-2 in eigen huis, 3-1 in Turkije. In de play-off ronde versperde Arsenal Besiktas echter de weg naar het kampioenenbal. In Istanboel eindigde de match op 0-0, in Londen kropen The Gunners door het oog van de naald: Alexis Sanchez scoorde de 1-0, maar een sterk Besiktas drukte de thuisploeg achteruit na rood voor Debuchy en had zeker nog een penalty moeten krijgen, die echter niet gegeven werd. Het zou bij die 1-0 blijven.

Daardoor belandde Besiktas in de Europa League. Het werd uitgeloot in groep C en won die groep, voor Tottenham Hotspur en Rode Duivels Jan Vertonghen, Moussa Dembele en Nacer Chadli. Over twee wedstrijden toonde Besiktas zich beter dan The Spurs: na een 1-1 gelijkspel in Londen won het thuis met 1-0.

In de zestiende finale van de Europa League kreeg Besiktas met Liverpool opnieuw een zware tegenstander uit de Premier League voor de kiezen: na een 1-0 verlies op Anfield Road zette een sterk Besiktas die situatie echter weer recht in eigen huis. En na vijf uitstekend getrapte penalty’s vlogen ook Simon Mignolet en The Reds uit Europa.

2. Hoe doen ze het in eigen land?

Ook in de eigen Turkse Süper Lig speelt Besiktas ijzersterk. Tot voor afgelopen weekend stond zwart-wit nog op kop in eigen land en moesten grootheden als Galatasaray en Fenerbahçe achtervolgen, maar door een 1-0 verlies bij Eskisehirspor volgt Besiktas nu op één puntje van leider Galatasaray. Daar kan Club Brugge zich aan optrekken: Galatasaray werd uit Europa gewipt door Anderlecht. Als de nummer twee uit de Jupiler Pro League kan winnen van de nummer één uit de Turkse competitie, waarom zou omgekeerd dan ook niet kunnen?

3. Welke spelers kennen we?

Dé vedette van Besiktas is ex-Moeskroen-spits Demba Ba. De 29-jarige Franse Senegalees kwam afgelopen zomer over van Chelsea. Besiktas dokte maar liefst 10 miljoen euro voor Ba, die in de Turkse competitie al dertien keer tot scoren kwam uit zestien optredens. Tweede grote naam is Gökhan Töre, een Turkse Duitser die op 19-jarige leeftijd doorbrak bij Hamburg en daar weggekaapt werd door het Russische Rubin Kazan. Sinds afgelopen zomer speelt rechtsbuiten Töre, die op 23-jarige leeftijd al 22 caps telt voor de Turkse nationale ploeg, voor Besiktas. Ook de Argentijnse middenvelder José Sosa (29), die zijn sporen verdiende bij Bayern München, Napoli en Atlético Madrid, is niet de eerste de beste. Maar écht kennen doen we Daniël Opare natuurlijk het beste. De razendsnelle rechtsback, die vorig jaar nog voor Standard uitkwam, wordt door Porto uitgeleend aan Besiktas en stond tegen Liverpool 120 minuten op het veld.

4. Wat moeten we nog weten?

Als uit bovenstaande nog niet duidelijk geworden is dat Club Brugge een helse klus te wachten staat, dan dit statistiekje: volgens de website transfermarkt.de is de totale marktwaarde van Besiktas 114,4 miljoen euro... meer dan het dubbel van de 52,6 miljoen die de Brugse kern waard is. Toch staat Besiktas (57) op de algemene UEFA-ranking nauwelijks vijf plaatsjes boven Club Brugge (62). Besiktas speelde zijn wedstrijd tegen Liverpool in het Atatürk Olympisch Stadion voor 63.324 toeschouwers, een recordaantal toeschouwers in de Europa League.

Besiktas JK

- Gesticht in 1903

- Kleuren: zwart en wit

- Stadion: Vodafone Arena (in aanbouw), Atatürk Olympisch Stadion

- Website: http://www.bjk.com.tr/en/

- Coach: Slaven Bilic

- Bekendste speler: Demba Ba

- Palmares: 13x kampioen van Turkije, 9x Turks bekerwinnaar, 8x Turkse supercup.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen