Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse blogger vermoord in Bangladesh

Een Amerikaans-Bengaalse blogger, bekend om zijn stellingname tegen religieus extremisme, is zelf slachtoffer geworden van religieus geweld in de Bengaalse hoofdstad Dhaka. Avijit Roy werd op straat aangevallen door gewapende mannen die met machetes op hem inhakten.

De plek waar blogger Avijit Roy werd doodgestoken in DhakaBeeld epa

De aanvallers wisten te ontvluchten in de mensenmassa. Op Twitter werd de aanslag opgeëist door een voorheen onbekende militante groepering. Roy 'was doelwit om zijn misdaden tegen de islam', aldus de groep. De politie onderzoekt de zaak.

Avijit Roy, geboren in Bangladesh, was samen met zijn vrouw Rafida Ahmed, ook een blogger. Zij ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis. Familie en vrienden van de blogger zeggen dat Roy al langer werd bedreigd om zijn atheïstische opvattingen en zijn kritische uitlatingen over de islam.

Roy schreef in het Bengaals op zijn blog Mukto-mona, wat 'vrije geest' betekent, voornamelijk wetenschappelijke redeneringen over religie. Sinds zijn dood staat zijn website op zwart. In Dhaka gaan activisten massaal de straat op om te demonstreren tegen de moord op de blogger.

Bengaalse activisten demonstreren tegen de dood van blogger Avijit RoyBeeld afp
Amerikaanse blogger vermoord in Bangladesh
Beeld ap

Religieus geweld

Het is niet het eerste voorval van religieus geweld tegen een schrijver in Bangladesh. In 2013 werd blogger Ahmed Rajib Haider, die zich net als Roy uitsprak tegen moslimextremisme, door onbekende mannen vermoord bij zijn huis in Dhaka.

Het typeert een groeiende kloof tussen seculiere bloggers en conservatieve islamitische groeperingen. De eerste groep pleit voor handhaving van de scheiding tussen kerk en staat, terwijl de tweede groep juist strengere wetten tegen godslastering wil zien.

Een Bengaalse activist draagt een zwart lintje ter herdenking aan de dood van Avijit RoyBeeld ap