© BELGA

De Lijn wil uniforme aanpak bekomen met vakbonden

Vervoersmaatschappij De Lijn bevestigt dat het in Vlaanderen gemiddeld 78 procent van de boetes van chauffeurs betaalt. "Het gaat om provinciale afspraken, die voor zover ik weet al bestonden van voor het bestaan van De Lijn zelf. Die zijn blijven bestaan en kunnen niet eenzijdig worden gewijzigd", stelt woordvoerder Tom Van de Vreken. Volgens hem was er een voorstel van de directie, maar werd dat door de vakbonden verworpen waardoor het nu stil ligt bij de sociaal bemiddelaar.

belga

Volgens Het Laatste Nieuws was er sprake van een terugbetaling van 71.747 euro op een totaalbedrag aan boetes in 2013 van 91.316, cijfers die De Lijn bevestigt. De woordvoerder ontkent wel dat boetes voor bellen en positieve alcoholtesten zouden worden terugbetaald: "Dronken rijden is een zware fout en kan na een positieve alcoholtest zelfs leiden tot ontslag". De terugbetaling gebeurt ook enkel bij de eigen circa 5.800 chauffeurs, niet bij de pachters.

De Lijn wil volgens Van de Vreken één set regels voor heel Vlaanderen. "Er was een voorstel van de directie, waarmee De Lijn maximaal twee lichte overtredingen per opschuivende 365 dagen betaalt. Het gaat dan over snelheidsovertredingen tot 10 kilometer per uur of overtredingen van de Wegcode van de eerste graad. Zware overtredingen zoals bellen achter het stuur en dergelijke kunnen dan niet", vervolgt hij. "Dat voorstel lag vorig jaar in april op tafel, maar de vakbonden hebben dat verworpen. Daarom ligt dit specifieke dossier over tussenkomsten nu bij de de sociaal bemiddelaar van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Van de Vreken heeft geen weet van een volgend gesprek. Of de onderhandeling over de terugbetalingen gekoppeld worden aan andere onderhandelingen is volgens hem een vraag voor de vakbonden. "Er lopen natuurlijk ook gesprekken over de besparingen. Het valt niet uit te sluiten dat de bonden het in een breder plaatje inpassen".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer