Dehaene: ‘Discours De Wever is gelijk aan dat van Dewinter’

© Belga

Jean-Luc Dehaene haalt opnieuw fors uit naar de N-VA en haar voorzitter Bart De Wever. 'Ei­gen­lijk is het dis­cours van De Wever het­zelf­de als dat van Vlaams Be­lang-kop­stuk Filip De­win­ter', zegt hij zaterdag in een interview met De Tijd. 'Al­leen heeft hij de vreem­de­lin­gen door de PS ver­van­gen.' Een uittreksel van het interview staat vrijdag al op de website van de krant.

Guy Stevens

Dehaene herhaalt zo wat hij in november vorig jaar reeds zei. 'Voor N-VA is de Waal het probleem, net zoals Vlaams Belang de vreemdeling als zondebok aanwijst', vertelde hij toen in NRC Handelsblad. Volgens de oud-premier hebben de N-VA en de PS 'qua populistische boodschap veel gemeen'.

In de weekendeditie van De Tijd gaat Dehaene op dat elan verder. 'Het is zo mak­ke­lijk om met een one­li­ner de schuld bij iemand an­ders te leg­gen' vergelijkt hij De Wever met Dewinter.

Nochtans zei Dehaene ooit van De Wever dat hij een politicus is die in staat is compromissen te sluiten. 'In 2007 heb ik als in­for­ma­teur in­der­daad de in­druk gehad dat je met hem tot re­de­lij­ke din­gen kon komen. Al­thans, tij­dens ons eer­ste ge­sprek. Tij­dens het twee­de ge­sprek her­be­gon­nen we van nul omdat hij de com­pro­mis­sen er niet door kreeg bij de rest van zijn par­tij­top. Of dat ooit gaat luk­ken, is dé grote vraag voor na de ver­kie­zin­gen.'

Zelf neemt Dehaene niet deel aan die verkiezingen. Hij is bezig aan zijn laatste weken als Europees Parlementslid maar staat op 25 mei op geen enkele kieslijst. 'Ik ga me tij­dens de cam­pag­ne ge­deisd hou­den en ont­hou­den van al te grote pu­blie­ke verkla­rin­gen', zegt hij. 'Ten­zij ik vind dat som­mi­ge zaken de spui­ga­ten uit­lo­pen. Dan zal ik mijn mond wel open­doen.'

Dehaene is nog volop aan het herstellen van een zware operatie waarbij bijna twee maanden geleden een pancreastumor werd weggenomen. Zaterdag doet hij in verschillende weekendkranten zijn verhaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen