Belgisch onderzoek bewijst: artiesten hebben ander brein

© Frank Muller/Hollandse Hoogte/Ho

Artiesten hebben een ander brein dan niet-artiesten. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven en University College London. ‘Wie goed kan tekenen, heeft structureel een verschillend stel hersenen’, zegt Rebecca Chamberlain van de KU Leuven.

Guy Stevens

Is de aanleg tot artistiek zijn nu aangeboren of afhankelijk van je opvoeding? Op die vraag zochten de KU Leuven en University College London een antwoord door 21 studenten van de kunstschool te onderzoeken en de resultaten te vergelijken met 23 andere studenten.

Uit de resultaten is gebleken dat het brein van artiesten structureel anders is dan dat van mensen die minder aanleg hebben tot kunst en de aanleg dus wel eens aangeboren zou kunnen zijn. Dat merk je bijvoorbeeld bij mensen die goed kunnen tekenen, zegt Rebbeca Chamberlain van de KU Leuven, hoofdauteur van het onderzoek. ‘De delen van hun hersenen die de fijne motoriek en het procedurele geheugen controleren, zijn duidelijk beter ontwikkeld.’

De gedetailleerde scans brachten aan het licht dat een bepaald deel van de hersenen ook meer grijze materie bevatten dan bij ‘doorsnee’ studenten. ‘Dat deel is betrokken bij enkele functies die gelinkt worden aan creativiteit, zoals het visueel inbeeldingsvermogen. Daarmee kunnen beelden in je brein gemanipuleerd worden.’

De onderzoekers benadrukken wel dat ook de opleiding en de opvoeding een belangrijke rol spelen in het artistieke kunnen van de mensen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen