Test-Aankoop wil kwaliteit van ziekenhuizen vergelijken

De consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft vrijdag in Sint-Truiden een petitie met 36.328 handtekeningen overhandigd aan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Hiermee vragen de ondertekenaars om een centrale website op te starten, waarop patiënten kunnen zien hoe het gesteld is met de kwaliteit van hun ziekenhuis. Vandeurzen gaat hier graag op in, en streeft naar de realisatie ervan tegen eind dit jaar.

awillems

Uitgerekend op de Dag van de Patiënt zeggen Test-Aankoop en de Vlaamse Liga tegen Kanker dat er nog veel werk aan de winkel is om in alle ziekenhuizen de kwaliteit van de zorg te meten en de resultaten op een gebruiksvriendelijke, en dus verstaanbare manier te delen met het grote publiek.

Buitenland

"Cijfers tonen immers aan dat de verschillen in kwaliteit tussen de ziekenhuizen groot zijn", aldus Ivo Mechels van Test-Aankoop. "Bovendien is het voor de patiënt momenteel een raadsel op welke gebieden een ziekenhuis goed of ondermaats presteert. Om écht met kennis van zaken te kunnen kiezen, wat een fundamenteel patiëntenrecht is, pleiten we voor een website waarop de kwaliteit van de ziekenhuizen kan vergeleken worden. In het buitenland bestaat dit al."

Minister Vandeurzen, die de petitie in ontvangst nam, vindt ook dat er stappen gezet moeten worden in het zichtbaar maken van de kwaliteit die ziekenhuizen leveren. "Door internationale kwaliteitsaudits aan te moedigen, hebben we al enorme vooruitgang geboekt", aldus de minister. "Zo'n website met alle resultaten is haalbaar, zelfs al tegen eind 2014."

Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER