"Eerst postjes, dan inhoud bij Open VLD"

Het nieuws van een nakende Vlaamse regering valt slecht in oppositiekringen. Groen en Vlaams Belang hekelen vooral de bijzonder snelle manier waarop de nieuwe meerderheid van de N-VA, CD&V en Open VLD tot stand is gekomen. De SP.A toont zich bezorgd en de socialistische vakbond ABVV "vreest het ergste". Ook het CDH trekt conclusies.
Björn Rzoska

"Schaamteloos gewoon. De Open VLD-ministers gaan een beleid uitvoeren waaraan ze zelf amper hebben onderhandeld", zegt Vlaams fractieleider Björn Rzoska (Groen). "De N-VA en CD&V onderhandelden meer dan vijftig dagen over een regeerakkoord. Open VLD heeft amper 24 uur nodig om het Vlaamse regeerakkoord te onderschrijven. Nog nooit heeft een partij zo snel en na zo weinig onderhandelen ingestemd met een regeerakkoord", stelt Rzoska smalend vast. "Het is duidelijk waar Open VLD voor staat: eerst de postjes, dan de inhoud."

Ook CD&V krijgt ervan langs, nu de partij "volop kiest voor een conservatieve coalitie op Vlaams en federaal niveau". "CD&V steekt de progressieve stemmen in haar rechterzak om conservatief beleid mogelijk te maken. Vele progressieve kiezers die voor CD&V hebben gestemd, moeten zich vandaag bekocht voelen", vindt Rzoska. "En door met de coalitiepartners van de Vlaamse regering front te vormen voor federale onderhandelingen, speelt ze ook nog eens volop in de confederale kaart van de N-VA."

"Vlaanderen gaat andermaal op de knieën"

Vlaams Belang neemt naar eigen zeggen akte van de bocht die de N-VA en CD&V maken door de opname van de Vlaamse liberalen in de Vlaamse regering. "Terwijl in Franstalig België de regeringsvormingen geenszins werden afgestemd op de federale, gaat Vlaanderen andermaal door de knieën", zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens.

"Hiermee lijkt de zogenaamde Zweedse coalitie (de federale coalitie van de N-VA, CD&V, Open VLD en de MR, nvdr.) eerder op een snel ineengestoken Ikeacoalitie", vervolgt Janssens. "Of hoe de taal van de ministerpostjes de inhoud en de beloften genadeloos breekt."

De inhoud van het Vlaamse regeerakkoord wordt morgen bekendgemaakt, maar nu al "is het immers duidelijk dat de vele verkiezingsbeloften en veto's inzake miserietaks, Oosterweel en provincies nu reeds zijn verloochend."

"Kritiek moet ergens over gaan"

De SP.A toont zich bij monde van ontslagnemend staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez in de eerste plaats bezorgd en vreest dat de regering niet meer in mensen, onderwijs en welzijn zal investeren.

Ontslagnemend Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche reageert dan weer gematigd. "Laten we rustig zien wat in het regeerakkoord staat en dan pas reageren", schrijft ze op Twitter. "Ik weet wel: rechts is rechts. Maar kritiek moet ergens over gaan."

"Nationalisme als hefboom om programma te realiseren"

De socialistische vakbond ABVV verwacht zich op sociaal vlak aan een regering die nog meer wil aansturen op blinde besparingen en verdere loonmatiging voor de gewone werknemer. Dat zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. "Op sociaal vlak vrezen we het ergste", klinkt het.

Het ABVV vreest dat de rechtse regeringen ten koste zullen gaan van groei en werkgelegenheid. "Sociaal is dat onaanvaardbaar", aldus de ABVV-voorzitter, die ook vaststelt dat werkgeversorganisatie Voka alvast in zijn nopjes is.

De socialistische vakbond vreest "dat rechts en bepaalde werkgeversorganisaties nationalisme als een hefboom zullen gebruiken om hun programma te realiseren".

De christelijke vakbond ACV wil nog niet reageren en wacht liever tot de inhoudelijke details van het Vlaamse regeerakkoord bekend zijn om zich uit te laten.

Over de taalgrens

Langs Franstalige kant trekt ook het CDH conclusies. Met de keuze om als enige Franstalige partij federale onderhandelingen te starten met de N-VA, CD&V en Open VLD bewijzen de Franstalige liberalen volgens het CDH dat ze "koste wat het kost" aan de macht wil komen. "Bovendien gaat de beslissing in tegen engagementen die MR-voorzitter Charles Michel voor de verkiezingen meermaals aanging", hekelt CDH-topman Benoît Lutgen.

Volgens de Franstalige humanisten deed Michel als informateur geen enkel voorstel om het CDH te betrekken bij "een sterk project voor ons land dat overeenkomt met de eisen van het CDH om de Franstaligen te verdedigen, de werknemers te beschermen, de koopkracht te garanderen en de gezondheidszorg te behouden".

Het CDH kreeg naar eigen zeggen enkel het voorstel om regionale regeringen te vormen met de MR en de PS. "Op geen enkel moment deed de informateur een voorstel van coalitie zonder de N-VA, en geen enkel ontwerp werd voorgesteld dat de basis kon vormen voor gesprekken over de inhoud", luidt het nog. "De enige coalitiegesprekken die plaatsvonden waren dus die tussen de toekomstige partners van de kamikazecoalitie."

Meest gelezen