Woensdag dag van nationale rouw in Nederland

Nederland houdt morgen een dag van nationale rouw ter nagedachtenis van de slachtoffers van de gecrashte vlucht MH17. De eerste slachtoffers worden morgen vanuit Oekraïne naar Nederland overgevlogen. Bij hun aankomst op de luchtmachtbasis van Eindhoven zullen ze worden opgewacht door hun nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vicepremier Asscher. Na de landing wordt er ook 1 minuut stilte in acht genomen.

Na de landing van de twee militaire vliegtuigen klinkt op Eindhoven een trompetsignaal. Daarna volgt de minuut stilte. Op alle gebouwen van de rijksoverheid hangt de Nederlandse vlag halfstok. Datzelfde gebeurt bij gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland. Verder kunnen op verschillende momenten van de dag klokken worden geluid. Dit geldt met name gedurende 5 minuten voor aankomst van de vliegtuigen, die volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie vermoedelijk rond 16 uur in Eindhoven arriveren.

De vliegtuigen vertrekken vanuit Charkov in Oekraïne. Hoe laat dat zal zijn, is nog niet bekend. De lichamen zullen na aankomst naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden gebracht voor identificatie.

Herdenkingsdienst op Nederlandse televisie

Bij een speciale gebedsdienst voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zullen woensdag ook grote televisieschermen buiten de kerk staan en kunnen mensen op een speciale plaats bloemen leggen. De christelijke omroepen KRO-NCRV, EO, IKON en RKK maakten vandaag meer bekend over het programma van de eerder al aangekondigde dienst in de Sint-Joriskerk in Amersfoort.

Zo zullen bekenden van passagiers van MH17 spreken, levert Iris Kroes een muzikale bijdrage en zullen verschillende mensen uit de religieuze wereld spreken. De bijeenkomst is te zien op Nederland 2 vanaf 19 uur. De dienst wordt een uur van gebed en bezinning, aldus de Nederlandse kerken en de omroepen.

Meest gelezen