Direct naar artikelinhoud
opinie

Hoelang nog, heren politici, gaan we de vrije verkoop van Best of-cd's van Céline Dion toestaan?

► De dader van de mislukte aanslag in Brussel-Centraal was fan van deze Céline Dion.Beeld Getty Images

Jochem Maes is zelfverklaard minister van Onzin (vroeger Sporza, nu reclamebureau BBDO). Hij twittert als @hetjoch.

Er na elke aanslag automatisch van uitgaan dat de islam de (enige) oorzaak is, is een soort vast denkpatroon geworden voor veel Vlamingen. Als de dader van de mislukte aanslag in Brussel-Centraal plots ook een Céline Dion-fan blijkt, opent dat een hele nieuwe, absurde denkpiste.

Genoeg is genoeg. Het wordt hoog tijd dat we doortastend optreden tegen het gespuis dat hier angst en terreur komt zaaien, gebrainwasht door een haatprediker. Een haatprediker die we kennen als Céline Dion. Ook de dader van de mislukte aanslag in Brussel-Centraal was - verbaast het u intussen nog - een devoot aanhanger van de Canadese chanteuse.

Jochem Maes.Beeld rv

Nu hoor ik u al denken: "Céline Dion verkondigt in haar teksten toch een boodschap van liefde?" Oh ja? Ooit al eens een plaatje van haar beluisterd? De feiten in Brussel laten ons zien tot wat voor gruweldaden de zangeres in haar verzen oproept. Hoelang nog, heren politici? Hoelang gaan we de vrije verkoop van 'Best of'-cd's van Céline of dvd's van Titanic nog toestaan?

Hoelang nog, heren politici? Hoelang gaan we de vrije verkoop van 'Best of'-cd's van Céline of dvd's van Titanic nog toestaan?

Hoog tijd dat er lijsten aangelegd worden van mensen die ooit een concert van La Dion bijwoonden. We kunnen in deze tijden niet voorzichtig genoeg zijn. Bij een huiszoeking bij de dader werden meerdere cd's van Céline Dion, posters en zelfs een vlag van de zangeres gevonden. Waar was u, Theo Francken, om deze man het land uit te zetten? Hij stond tenslotte op de radar van Staatsveiligheid na een concert van Nickelback in 2004 en eerder werd hij al gespot op een optreden van Michael Bublé.

Ik wil niet in de klassieke val trappen om alle Dion-fans over dezelfde kam te scheren. Natuurlijk zijn de meesten vredelievend, ik heb zelf ook vrienden die al eens 'My heart will go on' meekwelen in de file. Maar vergis u niet: de stap tussen een occasioneel traantje plengen bij Titanic en een gruweldaad plegen, is verrassend klein.

We dragen hierin als maatschappij zelf ook een grote verantwoordelijkheid. Mensen die naar Céline Dion luisteren, moeten we niet uitsluiten of isoleren, maar net omarmen. Neem hen mee naar Pukkelpop of Best Kept Secret. Laat hen kennismaken met de nieuwe van Queens Of The Stone Age of godbetert Arcade Fire. Hou hen weg van Radio Nostalgie en Joe FM. Alleen zo kunnen we vermijden dat elke Dion-fan een potentieel tikkende tijdbom wordt, die wacht op de hoge noten om toe te slaan.

Mensen die naar Céline Dion luisteren, moeten we niet uitsluiten of isoleren, maar net omarmen. Neem hen mee naar Pukkelpop of Best Kept Secret