Zo neemt de snelste man op Aarde afscheid van zijn thuispubliek

© AFP

Usain Bolt heeft zaterdag tijdens een meeting in Kingston zijn allerlaatste wedstrijd op Jamaicaanse bodem afgewerkt. De achtvoudige olympische kampioen snelde op de 100 meter naar de zege in 10.03, ruim boven zijn wereldrecord (9.59). Jevaughn Minzie (10.15) en Nickel Ashmeade (10.18) mochten mee op het podium.

belga

Zowat 30.000 toeschouwers woonden het afscheid van de atletieklegende in eigen land bij. De avond werd voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Salut to a Legend’.

De 30-jarige Bolt werd op de piste net voor zijn wedstrijd opgewacht door de Jamaicaanse eerste minister Andrew Holness en de voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie Sebastian Coe.

Na de 100 meter legde een fel toejuichte Bolt nog een ereronde af en kuste hij de finishlijn.

“Ik wist dat het een groot festijn zou worden, maar dit had ik toch niet verwacht”, liet Bolt een tikje ontroerd weten. “De sfeer, al die mensen die mij steunden en toejuichten, het was zenuwslopend. Ik geloof niet dat ik eerder voor een race op de 100 meter zó nerveus ben geweest.”

© AFP

Mede door de spanning kon Bolt geen toptijd neerzetten. “Het was misschien wel één van mijn slechtste races van de laatste jaren. Ik wilde mijn supporters een show geven, maar de uitvoering leek nergens op. Mijn start was matig, zoals altijd, en op het laatste stuk liet ik het een beetje lopen. Maar het was mijn eerste race sinds januari. Ik ben blij dat ik blessurevrij ben gebleven.”

Bolt neemt op het WK in Londen in augustus afscheid van de topsport.

© REUTERS

© Photo News

© AFP

© Photo News

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen