© nmi

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

Vrees voor aanspoelende olie: zanddam voor Zwin afgewerkt

De zanddam die het natuurgebied Het Zwin moet beschermen voor olievervuiling na de scheepsramp van dinsdag is af. Dat kon provinciegouverneur Carl Decaluwé woensdagochtend bevestigen.

In de nacht van dinsdag op woensdag is er in Nederland en België met man en macht gewerkt aan een zanddam aan de monding van het Zwin. Die dam moet er voor zorgen dat olie, afkomstig van het Nederlandse vrachtschip Flinterstar, niet in het natuurgebied terecht komt.

Dinsdagavond zijn de werken met een tiental machines zoals voorzien om 22.00 uur gestart. Die zouden twaalf uur uren, maar rond 6.00 uur woensdagochtend was de dam een feit. “We werken al sinds dinsdagochtend heel goed samen met de Nederlandse diensten. Dat is vannacht ook weer gebleken”, aldus Decaluwé. De dam is dus volledig af voor het volgende hoogtij dat eraan komt tegen 10.00 uur.

Voorlopig is het wachten op meer nieuws. Inmiddels hangt het vliegtuig van het BMM, dat is de gespecialiseerde afdeling van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, opnieuw in de lucht om na te gaan of er nog olie lekt uit de Flinterstar. En de civiele bescherming gaat na of er vannacht brokstukken aan land zijn gekomen. “We wachten ook nog op het duikverslag om een idee te krijgen op de mogelijk bergingsplannen. Ik heb ook gevraagd om de meeste recente weer- en stromingssimulaties op te maken. Het belangrijkste is om er nu voor te zorgen dat er geen olie meer uit de Flinterstar komt”, aldus Decaluwé.

Het Nederlandse schip ligt er nog stabiel bij. Vannacht is uit voorzorg een wachtsleper er tegen gaan liggen, zodat het gevaar op kapseizen tot een minimum werd beperkt.

Berging

Over de oorzaak en de berging kan nog niets worden gezegd. Er is inmiddels een onderzoekscel opgericht en de onderzoeker sprak al met getuigen, en ging zelfs aan boord van de gastanker die ook betrokken was bij de aanvaring. Voor de bergingsplannen is het nog wachten op het verslag van de duikers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer