Direct naar artikelinhoud

Kerry: stop met het leegvissen van oceanen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in een videoboodschap op de 'oceanentop' in Den Haag gewaarschuwd voor overbevissing in de oceanen. 'Vandaag de dag is te veel geld op zoek naar veel te weinig vis', zei Kerry.

Minister John Kerry van Buitenlandse Zaken spreekt via een video in het World Forum tijdens de oceanentop. Meer dan 500 specialisten en bestuurders uit 80 landen werken tijdens de Global Oceans Actions Summit 2014 aan een actieagenda voor gezondere oceanen en meer voedselzekerheid.Beeld anp

Veel mensen denken dat de voorraad vis eindeloos is, aldus Kerry. In een restaurant bestel je vis zonder enige link met de weg van oceaan naar je bord. 'Maar feit is dat bijna een derde van de visvoorraad overbevist is.' Op de rest van de vis wordt maximaal gevangen, aldus Kerry. 'Dat is de definitie van niet duurzaam.'

Vervuiling
Kerry identificeerde drie grote bedreigingen: behalve overbevissing zijn dat de enorme vervuiling waardoor er honderden gebieden zijn waar gewoon geen oceaanleven meer mogelijk is en de opname van CO2 waardoor de oceanen verzuren. Dat bedreigt koraalriffen en schelp- en schaaldieren.

Volgens Kerry is het onmogelijk te zorgen voor de aarde zonder dat te doen voor de oceanen, die bijna 75 procent van het aardoppervlak vormen. De oceanen zijn van essentieel belang voor mensen aan de kust, maar ook voor mensen die honderden kilometers van het dichtstbijzijnde strand wonen.

Arme landen
Zo zijn wereldwijd meer dan 1 miljard mensen voor hun eiwitten afhankelijk van vis en veel van die mensen wonen in arme landen waar andere eiwitbronnen duur zijn. Als een van de oplossingen suggereert Kerry dat overheden wereldwijd afspreken alleen nog vis toe te laten die legaal is gevangen en waar dat ook te controleren is. Dat beschermt de visstanden en de 'eerlijke', duurzame vissers.

Kerry wil de uitkomsten van de oceanentop in Den Haag gebruiken voor een volgende top half juni in Washington. Het redden van de oceanen is van belang voor het milieu, voor de wereldeconomie, voor de voedselzekerheid en 'bovenal een morele verantwoordelijkheid' voor ons allen, aldus de Amerikaanse minister. Op de top in Den Haag wordt donderdag nog gewerkt aan een slotverklaring. Nederland steekt 1 miljoen dollar in projecten om het koraal en tropische vissen rond Grenada te beschermen.

Veel mensen denken dat de voorraad vis eindeloos is, aldus Kerry. In een restaurant bestel je vis zonder enige link met de weg van oceaan naar je bord.
Kerry: stop met het leegvissen van oceanen
Beeld anp