Werknemers Optima opgeroepen om dossiers ‘op te kuisen'? "Uit de lucht gegrepen"

© Lieven Van Assche

Verschillende consultants van Optima werden in een weekend in 2011 opgeroepen om alle verwijzingen naar zwart geld te verwijderen uit de dossiers van klanten. Dat schrijft het weekblad Knack. Piqueur ontkent staalhard: "volledig uit de lucht gegrepen".

mab

Vrijdagavond 11 maart 2011. Verschillende consultants van de financieel planner Optima krijgen een dwingende sms: de volgende dag worden ze verwacht om zich te melden op de hoofdzetel van Optima in Gent.

“We waren zeker met dertig collega’s en moesten verzamelen in een zaaltje”, klinkt het bij een ex-consultant in Knack, die liever anoniem blijft. “De hele ruimte stond volgepakt met pakken en pakken dossiers van klanten. Zowat het hele archief van het bedrijf stond daar. Dus ook jaren oude dossiers die al lang waren afgerond of dossiers van mensen die geen klant meer waren. Ik kan het onmogelijk precies schatten, maar het moeten er ettelijke duizenden geweest zijn.”

Grote doos

Het doel van de bijeenkomst? Alle dossiers van Optima doorspitten en elke verwijzing naar ‘zwart geld’ verwijderen uit de dossiers. “Elk document dat over zwart geld ging, moesten we uit het dossier scheuren en in een grote doos deponeren”, klinkt het in Knack. “Die uitgescheurde bladen werden dan vernietigd. We hebben de hele zaterdag dossiers grondig doorgebladerd en verdachte pagina’s uitgescheurd. Op zondag is de operatie nog doorgegaan.”

In Knack klinkt het dat de ex-consultants maar al te goed beseften dat die grote schoonmaak juridisch problematisch was. Ze aanvaardden niet alleen zwart geld, ze hielpen het witwassen en vernietigden bewijsmateriaal. Dat geldt nog meer voor het middelmanagement, dat de leiding had over de operatie, en de top van Optima, die volgens iedereen de opdrachtgevers waren van de opkuis.

Niemand van de Optima-top was toen aanwezig, ook Jeroen Piqueur niet. Hij heeft altijd ontkend dat er zwart geld werd witgewassen. In De Morgen zei hij onlangs nog dat hij dat op het hoofd van zijn twee kleinkinderen kan garanderen.

Piqueur: "Volledig uit de lucht gegrepen"

“In een vertwijfelde poging om het volledig Optima-dossier toch in de sfeer van witwaspraktijken te houden, wordt de juiste toedracht der feiten niet weergegeven”, reageert Piqueur in een persbericht. “Sinds 2009 was het initiatief genomen binnen Optima om tot het aanleggen van een volledig digitaal archief van alle klantendossiers over te gaan. Dit kaderde in een rationalisering en modernisering van het beheer van het archief.”

“Dat er een plotse overhaaste actie zou zijn gepland om in 2011, in het licht van één of andere nakende controle door de toezichthouders, dossiers te zuiveren van bezwarende documenten of zich tegen een inval van de BBI (die totaal onverwacht begin 2012 plaatsgreep) te beveiligen, is volledig uit de lucht gegrepen”, aldus Piqueur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen