© afp

Kopstuk IS bedreigt Belgische soldaten: “Een opdracht voor mijn broeders in België”

Een berucht kopstuk van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft namen en foto’s van Belgische militairen verspreid. “Een opdracht voor mijn broeders in België” vermeldt Rachid Kassim erbij. Uit zijn mond is dat een duidelijke oproep tot terreur tegen de soldaten. Leger en gerecht nemen de dreiging zeer ernstig, aldus Het Laatste Nieuws.

De foto’s van de Belgische soldaten zijn maandag verschenen op een kanaal op berichtendienst Telegram dat door de Fransman Kassim wordt beheerd vanuit Irak.

Zijn boodschappen zijn toegankelijk voor een 300-tal volgelingen en de man probeert zowat iedere dag om sympathisanten in Europa tot terreur te bewegen. Ook speelde hij zo goed als zeker een rol bij de aanslag in Nice, waar 86 mensen stierven toen een terrorist met een vrachtwagen op een menigte inreed.

Dat uitgerekend die Kassim de foto’s heeft gepost - telkens met de volledige naam en vaak ook met de woonplaats van de betrokkene - maakt het leger en de veiligheidsdiensten dan ook erg ongerust.

Op uitdrukkelijke vraag van het federaal parket hield de krant de informatie 24 uur achter, zodat er in de beveiliging van enkele personen kon worden voorzien.

De foto’s en de identificatiegegevens bleken afkomstig van hun Facebookpagina’s. Die zijn al aangepast nadat Defensie dinsdagochtend met spoed veiligheidsbriefings ingelast heeft.

"Routine bij Defensie"

Yves Huwart, secretaris-generaal van de militaire vakbond Algemene Centrale van het Militair Personeel (ACMP), is niet verrast over berichten van een terreuropdracht vanwege jihadist Rachid Kassim gericht tegen Belgische soldaten.

De vakbondsverantwoordelijke wijst op het risico dat altijd latent aanwezig was en bestaat voor militairen. "Sensibiliseren en waarschuwen is niet nieuw. Het is routine bij Defensie", zegt Huwart.

Defensie heeft heel wat (veiligheids)maatregelen getroffen van bij de inzet van militairen op het grondgebied wegens de terreurdreiging. "De adviezen en de raad om voorzichtig te zijn met het posten van berichten op sociale media, wordt regelmatig herhaald. Defensie heeft dinsdag via het interne netwerk en specifiek naar de betrokken detachementen nogmaals gesensibiliseerd", aldus Huwart.

Mensen moeten bewust zijn van de risico's van boodschappen op de sociale media. "Je kan moeilijk naast elke soldaat een agent zetten", aldus Huwart. "Sensibiliseren en waarschuwen is routine bij Defensie." Er is volgens de vakbondsman vandaag geen overleg voorzien tussen de militaire vakbonden over dit thema.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER