Kums is al op Anderlecht, zo staan de andere transferdossiers van paars-wit er voor

© Bernard Demoulin

Anderlecht had gisteren nog een kampioenenreceptie. Kara (liever geen vieringen) en Teo (te hard gefeest) ontbraken op het appel, maar dat was bijzaak. Sowieso sprak iedereen al over transfers. Kums is onderweg, maar er volgt meer.

jug

Nu Youri Tielemans (20) “voor meer dan 25 miljoen” op het punt staat om bij ­Monaco te tekenen, werkt Anderlecht naarstig aan zijn ­opvolging. Sinds vrijdag circuleert de naam van Sven Kums (29) en gisteren bezocht de middenvelder al het paars-witte oefencomplex. Aangezien Watford een bevriende club is, is een deal in de maak.

Vorige zomer werd Kums door Gent nog voor 9 miljoen verkocht aan het Engelse Watford, dat hem direct uitleende aan zusterclub Udinese. Daar was het leven mooi, maar het ultradefensieve spel maakte Kums niet bijster gelukkig. Slechts één assist in 29 duels en sinds Nieuwjaar was hij er vaak invaller. Aanvankelijk wilde Kums per se de seizoensvoorbereiding doormaken bij zijn moederclub Watford om te zien of hij de Premier League zou aankunnen, maar bij The Hornets heerst onzekerheid na het vertrek van coach Walter Mazzarri. Watford, waar Kums nog vastligt tot 2021, zal zijn zijn investering van 9 miljoen wel willen terugverdienen, maar als bevriende club met Mogi Bayat als huismakelaar zijn er veel constructies mogelijk. Watford verloste Anderlecht vorig jaar nog van Okaka, straks volgt de wederdienst.

Kums is de prioriteit, maar Anderlecht speurt ook in de Belgische competitie. “Mats Rits en Jordi Vanlerberghe (die dichter bij Club staat, nvdr.) van Mechelen kennen we natuurlijk. Aangezien we Belgen verliezen, moeten we landgenoten screenen om elke keer zes in België opgeleide spelers te blijven hebben.”

Anderlecht gaat voor Eupen-topschutter Henry Onyekuru (19). “Maar er is nog geen persoonlijk akkoord”, aldus Van Holsbeeck. “Het is moeilijk, want er zijn twintig ploegen die op hem jagen. Als je weet dat de laatste in Engeland 125 miljoen tv-geld krijgt: dan ben je kansloos als zij bieden.”

Alvast twee Engelse clubs – waaronder Arsenal – tonen interesse in de Nigeriaan. Anderlecht is pas derde in de rij, deze week volgt wellicht een beslissing. Probleem voor Onyekuru kan een Engelse werkvergunning zijn, maar met een weekloon van 32.000 pond raakt dat opgelost. “Onyekuru kan bij ons een eventueel vertrek van Acheampong opvangen, ja. Of we zowel Teodor­czyk als Thelin houden? Teo kan verleid worden met een eventueel Chinees bod van 20 miljoen, maar dat is er niet. Thelin huren we nog een jaar van Bordeaux met een nieuwe aankoopoptie. Die jongen heeft progressiemarge. Ja, de fans zijn gek op Teo, maar wacht tot Thelin begint te scoren.”

Als Teo gaat, kan de piste Laurent Depoitre van Porto geopend worden. “Een interessante speler. Maar Porto vraagt 6 miljoen. Depoitre wordt misschien pas de moeite eind augustus.”

Anderlecht wil ook Bruno houden. “Zijn optie hebben we niet gelicht bij Leipzig, maar we praten over een nieuwe huur met een lagere aankoopoptie.”

Kara is een transfer beloofd. Een mogelijke vervanger is Christian Kaba­sele van Watford, al is Weiler niet zo zot van hem. “Een verdediger die hard is, goed kan voetballen: er zij in Europa niet zoveel betaalbare. Kaba­sele, ja. Maar we hebben ook Spajic, hé. Die staat nu al op de radar van de Premier League. En Deschacht blijft tot 2018, want Weiler kwam daar zelf mee af. In het begin was de relatie tussen Ollie en Weiler niet optimaal, maar Deschacht weet hoe je titels wint. Dat hij fel zal moeten inleveren, is ons probleem niet.”

Rechtsback Andy Najar verlengde gisteren zijn aflopend contract met drie jaar, tot 2020. Ook de huurlingen keren terug. “Talenten als ­Lukebakio en Leya Iseka verhuren we nog een jaar”, zegt Van Holsbeeck. “Heylen, Trezeguet, Harbaoui... verkopen we. Maar voor Charleroi zal Harbaoui te duur zijn.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen