© koen fasseur

Specialist voedselveiligheid geeft handige tips voor kamp zonder vieze ziektes

Drie jeugdbewegingen moesten de voorbije week hun kamp staken door ziekte. “Bacteriën groeien sneller dan ooit tijdens de hondsdagen”, waarschuwt specialist Kurt Van Tendeloo.

Kristin Matthyssen

De burgemeester van Bertogne in Luxemburg, waar de voorbije week de KSA van Westmalle en de Chiro van Steenhuffel ziek werden, gaf gisteren geen toestemming aan de jongste chiromeisjes van Steenhuffel om de oudere meisjes en leiding te vervoegen op de kampplaats waar al zo veel jongeren ziek werden. Zolang de oorzaak niet vastligt, neem hij geen risico. Is het water van de boerin besmet? Ligt de oorzaak bij het lage waterpeil van de Ourthe?

Advies voor op kamp

Kurt Van Tendeloo uit Viersel geeft met zijn bedrijf Hygieia advies over voedselveiligheid en allergenenbeheer. Hij gaf al opleiding aan de (jeugd)verenigingen in Zandhoven en Wommelgem, met ook specifiek advies voor op kamp.

“Aan bacteriën in de Ourthe kan ik niets veranderen. Maar als bijvoorbeeld de boerin grondwater verstrekt en dat is niet gecertificeerd, want zoiets moet jaarlijks gekeurd worden, zou dit voor haar nog een juridisch staartje kunnen krijgen. Zij is als verhuurder van de kampplaats verantwoordelijk.”

De periode van 20 juli tot 20 augustus werden vroeger de hondsdagen genoemd. Volgens het volksgeloof bederft dan alles razendsnel. “Daar zit zeker waarheid in. We zitten momenteel in het keren van het jaar. Het weer is drukkend en onweerachtig. De soep en melk worden direct zuur. In deze periode woekeren bacteriën meer dan anders.”

© Pol De Wilde - Corelio

Op prospectie

Volgens Van Tendeloo draait alles rond temperatuurbeheersing. “Jeugdverenigingen houden best altijd eerst een prospectie in de kampkeuken. Zijn er voldoende koelkasten? Meestal is dat niet het geval. Gooi het op een akkoordje en leen een koelkast van de lokale drankenhandelaar waar je je drank afneemt. Doe de koelkast zo weinig mogelijk open, zodat het binnenin onder de 7 graden Celsius blijft. Dat is de kritische bovengrens om bacteriegroei tegen de houden. Ideaal gezien is het in de koelkast zelfs niet warmer dan 4 graden. Warm eten altijd op boven de 65 graden, laat het lang genoeg doorkoken en koel het snel af om het in de koelkast te bewaren. Plaats ijsschalen onder koude buffetten, ook op kamp. En zet schalen met warm water en een kaars onder warme gerechten zoals pasta. Neem isothermische boxen mee op kamp om voeding koud te houden”, zegt hij.

“Wie voor honderd kinderen eten moet serveren, zet beter niet ineens tien potten op het buffet, maar werkt potje per potje. Ook voor kaas en vlees is dit aan te raden.”

In een kampkeuken wordt soms water via de tuinslang afgetapt om voeding te bereiden. “Als een tuinslang daar twee uur ligt, kan die al besmet zijn met de legionellabacterie. Spoel ze voor gebruik een half uur uit met warm water.”