© joren de weerdt

Geen tulpen uit Amsterdam, maar tulpen uit Viersel

Bloemenkwekers ondervinden steeds meer concurrentie uit Afrikaanse landen als Ethiopië en Kenia, blokletteren de Nederlandse kranten. De sierteelt staat onder zware druk. Ook Viersel telt nog een kwekerij van snijbloemen in de Grote Beekstraat, waar je dagverse bloemen kan komen kopen.

kmatthyssen

Toen bloemenkwekers Bart (38) en Annick (35) uit Viersel twee jaar geleden met hun thuiswinkel begonnen, vormden ranonkels een van hun hoofdteelten. “Maar de concurrentie was te zwaar.”Al meer dan tien jaar telen Bart Timmermans en Annick Van Tendeloo bloemen in hun tunnelserres aan de Grote Beekstraat in Viersel. Van zonnebloemen, leeuwenbekken, siergrassen, hortensia’s, ornithogalen tot lysimachia’s, tulpen en ranonkels.“Maar het jongste jaar hebben we onze eigen kweek wat teruggeschroefd”, vertelt Bart. “Zo vormden de ranonkels een van onze hoofdteelten, maar met die soort zijn we gestopt omdat de druk vanuit Ethiopië, Italië en Israël te zwaar werd. Zélfs Israël begint nu te lijden onder de concurrentie vanuit zwart Afrika en is een markt in afbouw. Een grote bloemenmagnaat uit Israël heeft honderden hectaren in Ethiopië gekocht omdaar tegen nog lagere loonkosten te kunnen produceren.”

Bart en Annick concentreren zich nu op de bloemen die het wel nog goed doen. “Snijhortensia’s, tulpen, leeuwenbekken en zonnebloemen zijn nu onze hoofdteelten.Die staan ook onder druk, maar we kunnen ons niet voorstellen om een snijbloemenwinkel aan de serres uit te baten waarin we geen eigen teelt meer zouden verkopen. Klanten waarderen het te weten dat de bloemen die ze hier kopen, ’s morgens nog op het veld stonden. Wij zien onze eigen kweek als een positieve meerwaarde voor onze winkel. Uiteraard komt een deel van de veiling en staan hier ook bloemen tussen die uit Ethiopië en Kenia komen.Met luchtvracht zijn die bloemen toch al snel een kleine week onderweg, en als we over de zeecontainers spreken die nu in opmars zijn, dan hebben we het al gauw over tien dagen.”Twee jaar geleden begon het koppel met een thuiswinkeltje waar ze bloemen aan groothandelsprijzen verkochten.Omdat Bart toch elke dag met de eigen bloemen naar de veiling in Brussel moet rijden, kan hij net zo goed andere soorten bloemen van de veiling meebrengen voor hun winkeltje. En hoe afgelegen de bloemenshop ook mag liggen, er zijn toch al veel bloemenliefhebbers die de weg naar de Grote Beekstraat gevonden hebben.

“Onze winkel is sinds de opening al twee keer uitgebreid. Naast snijbloemen doen wij intussen bijvoorbeeld ook grafstukken . De winkel is altijd enkele uren per dag bemand, maar omdat we in de serres moeten werken, hebben we nu ook een betaalautomaat.Zoals op de deur geafficheerd staat, hangen er camera’s, omdat wij onze klanten vrij veel vrijheid geven hier alleen in de winkel. Al mogen wij hoegenaamd niet klagen.Bloemenliefhebbers zijn precies ook automatisch lieve mensen”, zegt Bart. “In die twee jaar is het slechts één keer gebeurd dat iemand dacht dat ze niets moest betalen voor haar ruiker en gewoon buitenstapte. Spijtig genoeg was dat dan nog een dame uit Viersel zelf.”

Bart Timmermans zou wel te vinden zijn voor zo’n label ‘made in Belgium’ of “eigen teelt’ ofzo, zoals bij het Belgisch rundsvlees.“Wij merken dat er klanten zijn die doelbewust naar lokaal gekweekte bloemen zoeken. Het zou mooi zijn om niets meer uit het buitenland te verkopen, maar dan kan je onmogelijk zo’n ruim assortiment aanbieden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER