© joren de weerdt

© joren de weerdt

© joren de weerdt

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Landelijke Gilde zoekt uw oude foto's van Pulderbos (en bezorgt ze zéker terug)

Pulderbos is dit jaar 'Dorp in de kijker' in de provincie Antwerpen van de Landelijke Gilden

kmatthyssen

Aanleiding voor een lange trein van activiteiten die in het lenteweekend van 21 en 22 maart op gang wordt getoeterd met onder meer een foto-expo.Nog tot 15 februari kan iedereen in de winkel bij Walter Oorts in de Patrijzenlaan foto’s over het dorpsleven in Pulderbos binnenbrengen. In de meest brede zin van het woord, van verenigingen, feesten tot sportprestaties maar net zo goed leuke familiekiekjes van de wieg tot het graf.

“En het moeten echt niet allemaal foto’s uit 1930 zijn”, lacht Dirk Vercammen van de Landelijke Gilde. “Wij zijn even content met foto’s uit de jaren zeventig, tachtig of zelfs negentig. Het is de bedoeling dat ze op 21 en 22 maart geëxposeerd worden in het fanfarelokaal tijdens het openingsweekend van ‘Dorp in de kijker’.Voor inwoners die naar de tentoonstelling komen kijken, is het altijd plezant om nog mensen te herkennen op de beelden.”Volgens Dirk Vercammen deden al heel wat Pulderbossenaars hun duit in het zakje door eens in de schoenendozen of albums te grasduinen.

“We merken wel dat veel mensen aarzelen uit schrik dat ze hun foto’s niet terug gaan krijgen. Maar als je je naam en adres op de achterzijde vermeldt, beloven wij plechtig alles terug te bezorgen.”De Landelijke Gilde kreeg al toffe collectiestukken binnen, zoals een foto van de boerinnengilde uit 1955, foto’s van de stoet ter ere van burgemeester Jef ‘Seppe’ Van Staeyen in 1953 en van de stoet voor de honderdste verjaardag van Melle Roelants.Alfons Vercammen heeft ook nog een mooie foto gevonden van hun paard dat op een sneeuwdag voor de slede werd gespannen in dewei aan de Kleinheide. “Of zo’n oude foto van Frans Struyfs, Staf Dierckx en Frans Oorts op de veeprijskamp in de jaren vijftig: die zie ik ook graag terug.”“Tijdens het openingsweekend is er ook haringbak. Het volgend hoogtepunt ligt op 24 mei tijdens de jaarlijkse tractor- en dierenwijding. Voor die gelegenheid willen wij een folklorestoet met 125 boerenpaarden verzamelen. De nationale proost van de Boerenbond en de Landelijke Gilden, Jos Daems, komt op 24 mei eerst een dialectmis doen in de kerk van Pulderbos. Pastoor Daems groeide zelf op in Meerhout en is het Kempens dialect machtig.”Tijdens de zomer plant de Landelijke Gilde een langlopende fotozoektocht, met op 26 juli nog de culinaire fietshappening bikken en biken.

“Een van de absolute hoogtepunten van ‘Pulderbos dorp in de kijker’ wordt zonder twijfel de lichtjeswandeling op 20 september, die we nóg groter zullen aanpakken dan de voorgaande jaren”, zegt Vercammen. “Vanaf 18 december keert het dorpscafé in de oude boerderij aan de Kapelstraat terug. Het wordt dus een druk maar héél plezant jaar voor Pulderbos.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER