Nigeriaanse verkiezingen ontsierd door geweld

De presidents- en parlementsverkiezingen in Nigeria zijn niet helemaal vlekkeloos verlopen. In het noordoosten van het land zijn 41 doden gevallen bij aanslagen van de terreurgroep Boko Haram. Op verschillende andere plaatsen werkte het elektronische registratiesysteem niet naar behoren; daar kan vandaag nog worden gestemd.

In heel Nigeria zijn zo'n 360.000 politieagenten ingezet om het geweld zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Er golden ook strenge veiligheidsmaatregelen.

Desondanks is Boko Haram erin geslaagd om in het noordoosten van het land verschillende aanslagen te plegen. Daarbij zijn 41 dodelijke slachtoffers gevallen. Het geweld toont aan dat de Nigeriaanse autoriteiten Boko Haram nog niet hebben neutraliseren, ondanks een gezamenlijk offensief met de buurlanden Niger, Tsjaad en Kameroen.

In bepaalde delen van het land zijn de verkiezingen verlengd omdat de registratie van kiezers vertraging had opgelopen door technische problemen. Het oponthoud was voornamelijk te wijten aan het gebruik van biometrische identiteitskaarten. Ook president Goodluck Jonathan mocht dat persoonlijk ervaren; hij moest uiteindelijk manueel worden geregistreerd. Door die technische problemen kan vandaag nog worden gestemd in zo'n 300 stembureaus.

De resultaten van de stembusslag worden ten vroegste morgen verwacht.

Meest gelezen