Wat hebben we geleerd na België - Cyprus?

© Photo News

De Rode Duivels hadden geen moeite met een zwak Cyprus en leven met een geruststellende 5-0 overwinning toe naar de wedstrijd tegen Israël dinsdag. Wat hebben we vandaag geleerd met het oog op die levensbelangrijke interland?

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

1. Nog geen oplossing voor 'probleem Hazard-De Bruyne’

Laten we beginnen met het ‘slechte’ nieuws. Eden Hazard leverde een glansprestatie af tegen Cyprus met goede loopacties, dribbels en een doelpunt, maar in schil contrast met zijn prestatie stond de wedstrijd van Kevin De Bruyne. De hoogblonde middenvelder van Wolfsburg gaf dan wel enkele goede passes, écht flitsen zoals bij Wolfsburg was er niet bij tegen Cyprus. Hij kwam éénmaal alleen voor doelman Kissas, treuzelde te lang en zag zijn schot naast de verste paal naast gaan. Hij beleefde op zijn rechterflank eerder een anonieme wedstrijd, kon niet zoveel terrein bestrijken als gewoonlijk en moest de rol van spelverdeler laten aan zijn maatje op de andere flank. Beide spelers konden nog nooit in dezelfde wedstrijd schitteren. Lukt het tegen Israël wel, of grijpt Wilmots in en geeft hij hem weer een centrale rol op het middenveld? Dan moet hij wel raken aan de vlot draaiende driehoek op het middenveld...

2. Een sterke aanvallende Alderweireld op rechtsachter

Toby Alderweireld was helemaal terug na de blessure die hem twee maanden aan de kant hield en speelde een bijzonder sterke wedstrijd op de rechtsachter. Traditioneel wordt van een centrale verdediger die naar de flank wordt gedrongen vooral verwacht dat hij uitblinkt in zijn defensieve taken, maar tegen een offensief onmachtig Cyprus liet Alderweireld zien dat hij ook offensief zijn steentje kan bijdragen. Jan Vertonghen beperkte zich vooral tot verdedigen, waardoor de rushes van Alderweireld des te meer uit de verf kwamen. Als Alderweireld de rol van rechtsachter zo volledig blijft invullen, zullen Thomas Meunier en/of Anthony Vanden Borre zich moeten tevreden stellen met een rol als bankzitter.

3. Driehoek op het middenveld lijkt vast te liggen

Wilmots verraste door Radja Nainggolan als meest verdedigende middenvelder uit te spelen. Op de zes, dus... Die verrassende keuze zorgde ervoor dat zowel Witsel als Fellaini zich volop aanvallend konden uitleven. Nainggolan speelde zoals Defour in zijn beste dagen bij de Rode Duivels: hij ruimde de weinige aanvallen van Cyprus als een peperdure robotstofzuiger weg. Onvermoeibaar maar wanneer nodig gedisciplineerd zoals bij AS Roma, scoorde Nainggolan punten bij de bondscoach. Fellaini barstte dan weer van het vertrouwen nu alles bij Manchester United op wieltjes loopt en scoorde tweemaal. En dat als rechtsvoetige met links! Axel Witsel werd dan weer voor het eerst sinds lang bevrijd uit zijn defensieve keurslijf en mocht - net zoals bij Zenit - hoger op het veld actief zijn. Daar bleek nogmaals dat de kwaliteiten van de sierlijke voetballer eigenlijk niet volledig benut worden als hij voor de verdediging moet blijven. Daar waren de meerdere geslaagde combinaties met die andere balkunstenaar, Eden Hazard, bewijs van. Maar tegen Israël, toch sterker dan het onmachtige Cyprus, staat de driehoek voor een groot examen.

4. Doelpunten troef

Akkoord, de Duivels speelden máár tegen Cyprus, toch zijn de vijf gescoorde doelpunten een zegen. Door het puntenverlies in de eerste kwalificatiewedstrijden kan het doelpuntensaldo aan het einde een rol gaan spelen. En wat dat betreft lijkt het bedje van de Duivels al gespreid: het Belgische doelsaldo bedraagt nu al +11, terwijl Wales (+5) en Israël (+4) op dat vlak al een grote achterstand opliepen. En er zullen nog goals volgen: een Fellaini in topvorm zorgt niet alleen voor gevaar in de lucht, als de middenvelder met vertrouwen speelt is hij op het hele terrein een gevaar. Eden Hazard dartelde net zoals bij Chelsea met zijn bewakers, en een sluwe Benteke toonde dat hij zijn Torinstinkt ondanks zijn blessures nog altijd niet kwijt is. Tel daar nog eens het droomdebuut van Michy Batshuayi bij, plus Lukaku, Origi, Mertens en Mirallas, en de Duivelse doelpunten lijken verzekerd voor de (verre) toekomst.

5. Israël is niet het sterke blok, Wales daarentegen

Israël leek na de loting samen met Wales de meest te duchten tegenstander. De Israëli's bevestigden die indruk door 9 op 9 te pakken tegen Cyprus, Andorra en Bosnië. Maar tegen Wales vielen de maskers af werden de problemen van Israël duidelijk. Vooral achterin stond het niet goed bij de Israëli's, en tegen de snelle rechterflank van Wales verdronk het middenveld van Israël.

Wales blijkt dus toch de grote rivaal te worden voor groepswinst: de Welshmen speelden weer een stapje sneller dan wat ze in de voorrondes voor het WK in 2014 lieten zien. Onder leiding van Gareth Bale en Aaron Ramsey zullen de Welshman de meest te duchten tegenstander zijn voor de rechtstreekse EK-tickets.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen